Asociațiile de fermierii solicită plafonarea prețului la energie. Producția națională de carne, la pământ

foto_carne_porc

Mai multe asociații ale fermierilor au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită Guvernului plafonarea prețului la energie electrică în rândul acestora. Producția națională este în pericol, iar consumatorii vor fi nevoiți să plătească mai mult pe mâncare, devenind, astfel, dependenți de importuri, potrivit economica.net.

Federația Națională Pro Agro, Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) și Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine (ACEBOP) cer Guvernului ca toți fermierii să beneficieze de plafonarea prețului la energie electrică.

În caz contrar, mulți vor fi nevoiți să-și închidă activitatea, motiv pentru care producția națională de carne de porc și pasăre va scădea considerabil.

„Apreciem includerea industriei alimentare ca sector pentru care se aplică deja această plafonare, însă trebuie să ne întrebăm ce va putea procesa această industrie fără materia primă provenită din fermele românești? Tocmai de aceea, având în vedere rolul fundamental al fiecărei ferme în ceea ce constituie lanțul securității alimentare, susținem necesitatea aplicării plafonării prețului la energie electrică pentru toți fermierii din agricultură, indiferent de dimensiunea și amprenta economică a acestora”, se arată în scrisoare.

Fermierii sunt sub limita supraviețuirii din cauza secetei, a bolilor la animale (pesta porcină africană la porci, gripa aviară la păsări, scrapia la ovine), a creșterii masive de prețuri la materiile prime și la utilități (energie electrică, combustibil, gaz).

„Considerăm că, în această perioadă dominată de multiple tensiuni și incertitudini, protejarea agriculturii ca și sector care poate asigura siguranța alimentară pentru populația țării este de o importanță strategică națională”, se mai arată în document.