Asociația Pro Democrația: “Cauza TikTok nu se susține că a determinat rezultatul alegerilor!”

Asociatia Pro Democratia a făcut analiza informațiilor despre principalele conținuturi și narative care au influențat contextul alegerilor și intenția de vot a cetățenilor la alegerile prezidențiale și generale. Monitorizarea acoperă perioada octombrie-noiembrie 2024. Raportul va fi public după toate cele 3 tururi de scrutin.

“Frauda la vot care a făcut carieră în anii ‘90 și la începutul anilor 2000 s-a transformat în 2024 în fraudă la dreptul constituțional la informație, a erodat cultura civică și încrederea cetățenilor că partidele politice acționează ca filtre în procesul democratic”, a transmis Asociatia Pro Democratia.

“Având în vedere rezultatele alegerilor și numărul de vizualizări de care au beneficiat candidații, Cauza Tik Tok nu se susține ca variabilă independentă care ar fi determinat în totalitate rezultatul alegerilor. Facem precizarea că toate partidele politice parlamentare și candidații acestora sunt prezente pe această rețea socială”, a mai precizat Asociatia Pro Democratia.

Asociatia a monitorizat si numarul vizualizarilor obtinute pe platforma TikTok de primii 4 clasati la alegerile prezidentiale.

Intr-un comunicat de presa, platforma TikTok sustine ca nu a gasit nicio dovada privind o influenta straina asupra vreunui candidat.

„Deşi s-a afirmat existenţa a 5.000 de conturi false implicate în interferenţe electorale, investigaţiile noastre nu au găsit dovezi care să susţină aceste afirmaţii”, arată compania în scrisoarea sa, care notează că. “încă investighează…Din septembrie şi până la începutul acestei săptămâni, compania a eliminat de pe platformă, peste 66.000 de conturi false, 7 milioane de like-uri false şi 10 milioane de urmăritori falşi, arată TikTok în scrisoarea sa. Cifrele se referă la postări şi la activitatea în limba română. De notat cu nu se specifică dacă erau electorale sau în favoarea unui candidat anume. Totodată, TikTok spune că a prevenit 40 de milioane de like-uri şi a blocat peste 216.000 de “conturi spam” înainte de ca acestea să ajungă online”, a transmis TikTok.

“Contul domnului Georgescu a fost etichetat drept cont TikTok de guvern, politician sau partid politic (GPPPA) în același mod ca oricare alt candidat de pe TikTok și supus exact aceleași reguli și restricții – este categoric fals să pretindem că contul său a fost tratat diferit de al oricărui alt candidat. Când autoritățile române ne-au contactat pentru a semnala o serie de videoclipuri care nu aveau identificatori (CMF – n.r.), pe care candidații înșiși erau obligați legal să și-i adauge – fiind cazul pe mai multe alte platforme -, am luat măsuri cu privire la aceste videoclipuri în 24 de ore”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, la solicitarea StartupCafe.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *