Asociația „Moldova se dezvoltă”, prosperitate în Nord Est

Mihai Chirica

La inceputul acestei saptamani, la Suceava, a fost parafat acordul cadru de înființare a Asociației „Moldova se dezvoltă”. Acordul a fost semnat de primarii Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Mihăiță Negură (Câmpulung Moldovenesc), Ilie Boncheș (Vatra Dornei), Cătălin Flutur (Botoșani), Dragoș Chitic (Piatra Neamț) și Lucian Micu (Roman). Conform declarațiilor membrilor fondatori, noua entitate este deschisă și altor localități și se constituie în condițiile în care „regiunea duce lipsa investițiilor ceea ce a condus la subdezvoltare și depopulare”.

Obiectivul principal al Asociației îl reprezintă dezvoltarea infrastructurii de transport de importanță regională și națională, anume autostrada Iași – Târgu Mureș, autostrada Nord – Sud, care să lege Moldova de București, construirea șoselelor de centură la nivelul orașelor asociate, interconectarea cu rețelele de transport european, inclusiv spre Ucraina și Moldova, modernizarea transportului feroviar, asigurând interconectivitatea prin trenuri de mare viteză cu celelalte regiuni.

„Asociația este o reacție la stadiul economic în care se află această regiune: cotropită de sărăcie, cel mai mare exportator de forță de muncă, total lipsită de infrastructura de bază pentru a atrage investitori și cu o depopulare care a devenit alarmantă. De aceea trebuie să facem ceva. Ne-am întâlnit la Suceava pentru a arăta că nu este o regiune plină de orgolii, ci că vrem să punem cu toții sufletul, umărul și toată știința noastră pentru a face ceva pentru această regiune. Nu este o asociație de tip închis, ci e deschisă și altor primari. ”

a declarat primarul Mihai Chirica.

Printre obiectivele Asociatiei „Moldova se dezvolta” se numără și îmbunătațirea mediului economic, promovarea ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă, descentralizarea și reducerea sărăciei.