Asociația Merci Charity și Kaufland România aduc în satele ieșene primul cabinet stomatologic școlar mobil pentru copii

Șase sute de elevi care învață în instituții de învățământ din comune marginalizate din județul Iași vor beneficia, unii chiar pentru prima dată în viață, de acces la servicii stomatologice, în mod gratuit, în cabinetul stomatologic școlar mobil al asociației Merci Charity cu susținerea Kaufland România, până la finalul anului.

Consecințele lipsei accesului la servicii de asistență stomatologică pentru copii din mediul rural se văd la adulții de azi: unul din trei și-a pierdut deja trei dinți până la vârsta de 40 de ani și unul din 20 are nevoie de implanturi. O sănătate orală precară poate afecta digestia, inima, accesul la educație prin absențe școlare cauzate de dureri dentare, familia și poate genera neintegrare socială prin respingere socială, refuz la angajare.

Proiectul susținut de Kaufland România, vine în sprijinul a 600 de copii cu vârsta între 6 și 14 ani, scopul fiind pilotarea unei soluții de asistență stomatologică preventivă adaptată mediului rural. “Consider că în România este necesară prioritizarea măsurilor de profilaxie orală și îndrumarea oamenilor spre prevenție pentru a evita necesitatea unor tratamente complexe. Astfel, acțiunea desfășurată în mediul rural vine ca un punct de plecare în educarea copiilor și încurajarea acestora privind importanța menținerii unei igiene orale corespunzătoare și a unui zâmbet frumos și sănătos.”, Alexandra Lupuleasa, medic rezident ortodonție și ortopedie dento-facială, Iași.

Infrastructura medicală stomatologică fixă nu mai este o soluție pentru anumite zone geografice. Sunt comune în care peste câțiva ani numărul copiilor va scădea, unele școli se vor închide și atunci nu este justificată investiția într-un cabinet stomatologic fix în școală. De asemenea, lipsesc stomatologi care să profeseze în mediul rural adesea din cauza navetei sau a puterii slabe de cumpărare a populației dintr-o comună.

„Noi, la Kaufland România, avem un crez: Implicarea face diferența. De aceea, ne-am alăturat misiunii Merci Charity de a asigura copiilor din comunități vulnerabile acces la servicii stomatologice. Împreună contribuim la zâmbete luminoase și comunități mai sănătoase”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Cabinetul stomatologic școlar mobil va deservi concomitent 10 școli din mediul rural, echipa proiectului adaptând modelul tradițional de cabinet stomatologic școlar din mediul urban la realitatea și nevoile mediului rural. Judetul Iași a fost selectat pentru pilotare pentru că are o rată de marginalizare a comunelor printre cele mai mari din mediul rural.

„Proiectul Zâna Merciluță mi-a oferit oportunitatea de a face un bine comunității prin profesia pe care mi-am ales-o. Împreună cu această minunată echipă am ocazia de a aduce un aport la dezvoltarea copiilor prin îmbunătățirea educației sanitare. Astfel, sperăm să ajutăm cât mai mulți copii să înțeleagă că zâmbetul lor poate schimba lumea.”, Diana Flutur, medic rezident ortodonție și ortopedie dento-facială, Iași.

Programul de acces la tratament stomatologic oferit în regim mobil se va derula până la 31 decembrie 2022, în beneficiul a 600 de copii din 10 instituții de învățământ ieșene, comunele de care aparțin școlile și Direcția de Sănătate Publică Iași, contribuind la misiunea acesteia de prevenție pentru sănătate orală. Instituțiile de învățământ au fost selectate printr-un proces de exprimare a interesului și a unei grile de criterii de eligibilitate stabilită de asociație.

Intră în legătură cu echipa TeleM Iași!