Asociația Alternative Sociale anunță încheiere proiectului „Școală Unită pentru Promovarea Nonviolenței în rândul Adolescenților – SUPERNOVA”

Conferința -impactul violenței asupra victimei și agresorului imag. 2

Marți, 15 noiembrie 2022, a fost finalizat proiectul „Școală Unită PEntru pRomovarea NOnViolenței în rândul Adolescenților – SUPERNOVA”, având ca promotor Asociația Alternative Sociale și partener principal Colegiul „Ioan C. Ștefănescu”. Acesta s-a desfășurat în perioada 1 august – 15 noiembrie 2022 și a avut ca finanțator Primăria Municipiului Iași.

Proiectul și-a propussă contribuie la conștientizarea/sensibilizarea elevilor din cadrul Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu” cu privire la consecințele violenței asupra victimei și agresorului. Mai mult, acesta a contribuit la creșterea implicării tinerilor în rezolvarea problemelor proprii și în identificarea și implementarea de soluții pentru dificultățile cu care se confruntă școala în ceea ce privește violența.

În cadrul prezentului proiect, elevii voluntari ai colegiului au participat la un program de dezvoltare de abilități de management al furieicare le-au permis, ulterior, să gândească activități de prevenire a violenței având ca beneficiari peceilalți elevi ai Colegiului Tehnic „Ioan C. Ștefănescu”.

Astfel, elevii voluntari colegiului au implementat, sub coordonarea specialiștilor și cu sprijinul voluntarilor de la Alternative Socialecampania de prevenire a violenței „Gândește înainte să lovești. Violența ne costă scump”. Aceștia au realizat un filmuleț educațional(care poate fi vizionat aici) care explică, din perspectiva elevilor, consecințele violenței în ceea ce privește viața personală și profesională a unei persoane subliniind importanța asumării unei atitudini proactive împotriva răspândirii fenomenului de violență și au distribuit materiale promoționale colegilor lor.

Campania „Gândește înainte să lovești. Violența ne costă scump”a inclus și conferința dedicată creșterii nivelului de conștientizare în rândul elevilor colegiului cu privire la impactul violenței asupra victimei și agresorului. În cadrul conferinței, elevii colegiului au discutat cu practicieni din domenii precum medicină legală, servicii de asistență socială și psihologică, învățământ și instituții de aplicare a legii. Participanții au primit răspunsuri la întrebări legate de violența în relații, violența între colegi, consecințele violenței pe termen lung, răspunderea penală a minorilor, normalizarea violenței și demontarea unor mituri (ex. „Bătaia e ruptă din rai” și „Dacă nu te bate, nu te iubește”). obținând astfel mai multă claritate în ceea ce privește prevenirea, dar și costul reacțiilor violente într-un conflict.Din dorința de a face accesibile informațiile prezentate și discuțiile dintre invitați și elevi, conferința a fost difuzată live pe pagina de Facebook Alternative Sociale (înregistrarea poate fi urmărită aici).

Bugetul total al proiectului a fost de 62.278 RON,din care 56.050 RON finanțarea primită din partea Primăriei Municipiului Iași.

Mai multe informații despre acest proiect găsiți pe pagina de Facebook Alternative Sociale – https://www.facebook.com/Asociatia.Alternative.Sociale/ .