Artiștii Operei solicită demisia managerului!

protest operă

Beatrice Rancea a fost repusă sub control judiciar în urma audierilor care au avut loc ieri. Fostul manager este suspendat în continuare din funcție, dar chiar și așa, angajații instituției de cultură sunt nemulțumiți că nu a demisionat și dosarul în care este anchetată pătează imaginea Operei Naționale din Iași. Peste 30 de artiști s-au mobilizat astăzi și au protestat timp de o ora. 

Beatrice Rancea nu are dreptul să ocupe o funcție de conducere pe perioada celor 60 zile de control judiciar. Aceasta suspendare îi nemulțumește pe angajați, care solicită o decizie clară a Ministerului Culturii.

Marius Aftaragaci – lider sindicat ArtIS Moldova Iași: „În paralel cu această anchetă penală sunt foarte multe rapoarte, foarte multe nereguli, abateri de ordin administrativ suficiente pentru a demite un astfel de manager, mai ales că a adus foarte multe prejudicii de imagine acestei instituții. 

Acest control judiciar cred că pune în imposibilitate o evaluare ca să  poată fi demisă în urma acestei evaluări. Avem de-a face cu o situație care poate fi repetată la nesfârșit”.

Acțiunea de astăzi a durat aproximativ o ora, timp în care artiștii au solicitat demisia lui Rancea. 

„Pe aici nu se trece, Rancea trebuie să plece”

Marius Aftaragaci – lider sindicat ArtIS Moldova Iași: „De altfel și ridicarea a fost o surpriză. Probabil va face contestație, de aceea spun că nu ne putem ghida după aceste aspecte. Faptele de natură penală sunt alt lucru, cele de natură administrativă sunt foarte clare și au suficientă greutate pentru o demitere clară”.

Pe parcursul celor două luni în care Beatrice Rancea nu poate exercita funcția de manager, interimatul va fi asigurat de Daniel Sandru al cărui mandat a expirat pe 3 iulie.