Arta, ca formă de manifestare. „Hidra” din centrul Iașului ilustrează omul politic

Luna Sculptorilor Romani a starnit controverse in randul anumitor exponate. Cei care au trecut prin Parcul Voievozilor au putut observa Hidra, o sculptura care ilustreaza omul politic. Unii s-au oprit curiosi si au facut fotografii, iar altii au fost incantati de ceea ce vad. Zeci de lucrari sunt expuse in diferite zone din oras cu ocazia evenimentului care marcheaza Ziua Nationala a lui Costantin Brancusi.

Arta, ca formă de manifestare. „Hidra” din centrul Iașului ilustrează omul politic

„Hidra” sculptorului Costin Ionita a ajuns si in parcul Voievozilor din Iasi. Sculptura a starnit multe controverse in mediul on-line din cauza formei pe care o are, insa mesajul ei este unul deosebit de important pentru vremurile in care traim. Artistul îşi propune să ilustreze „totala lipsă de verticalitate şi umanitate a clasei politice româneşti”.

Costin Ioniță, Sculptor:

„Ideea a pornit de la reproducerea trunchiului lui Lenin din care ies 7 trandafiri. Din punctul meu de vedere, trandafirul este cel mai puternic simbol al Romaniei postdecembriste si ideea e ca aceasta clasa politica s-a schimbat doar la fata, in rest este aceeasi. E o tema politica. E vorba de clasa politica si despre lipsa ei de interes vis-a-vis de lucrurile bune pe care ar trebui sa le faca si isi urmareste doar propriile interese. De ce Hidra? Pentru ca atunci cand tai un cap, conform legendei, rasar altele la loc. E un monstru pe care nu il poti omora decat daca il omori dintr-o bucata“.

Artistii sunt de parere ca arta este perceputa diferit de fiecare privitor.

Costin Ioniță, Sculptor:

„Arta trebuie sa fie placuta… Adica sa nu fie neaparat o chestie roz si cu floricele. Insa vizual sa fie o forma care sa te intrige, sa iti placa chiar daca nu intelegi despre ce e vorba. Adica o lucrare de arta, din punctul meu de vedere, mai ales una din spatiul public ar trebui sa fie accesata de oricine”.

Oamenii curiosi s-au oprit sa admire Hidra si sa o imortalizeze in fotografii.

De ieri mi-a atras atentia. Sincera sa fiu, iti trebuie un pic de cultura si rodaj in limbajul artei moderne. Omul politic cu trandafiri ar trebui sa fie cel care are grija ca societatea sa infloreasca. Fiecare trandafir reprezentand un segment al societatii. Ar putea fi si Medusa care ar trebui sa ii taiem capetele ar fi putin cam negativ. Nu trebuie sa ne luptam cu clasa politica. Ce e drept, in Romania exista o lupta in clasa politica si cu clasa politica”, a spus o trecătoare.

Operele de arta vor fi expuse timp de o luna in locatiile centrale din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *