Armata lui Putin a bombardat singura maternitate din Herson. Planul de pace Moscova-Kiev nu se află nici măcar pe hârtie.

62313316

Rușii susțin că propunerile de pace pentru a încheia războiul din Ucraina trebuie să țină cont de „noua realitate” a anexării de către Moscova a celor patru regiuni ucrainene. Bombardamentele au continuat la Herson, inclusiv asupra maternității din oraș.

Pe de altă parte, soldații ruși mobilizați și trimiși să lupte în Ucraina vor primi dreptul de a-și congela, gratuit, sperma, transmite agenția TASS.

Deocamdată nu există un „plan de pace” redactat care să fie propus Ucrainei, a subliniat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Însă, un plan de pace, așa cum îl propune Kievul – ar avea ca principale prevederi:

– retragerea trupelor ruseşti şi încetarea ostilităţilor;
– restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei despre care Zelenski a spus că „nu poate fi negociată”; dar și înfințarea unui unui tribunal special care să judece crimele de război ruseşti; precum și garanții de securitate, ulterioare, pentru Ucraina.

Președintele Zelenski a promovat intens acest plan de pace al Kievului, în 10 puncte, discutându-l inclusiv cu preşedintele SUA, Joe Biden, şi îndemnând liderii mondiali să organizeze un summit global pentru pace bazat pe acest plan.

Volodimir Zelenski, președintele Rusiei: „Săptămâna aceasta va fi importantă pentru Ucraina din punct de vedere politic. Intrăm în anul următor şi trebuie să menţinem o înţelegere comună a obiectivelor noastre naţionale. Este vorba de eliberarea pământului nostru de inamic, de reconstrucţia Ucrainei, de întoarcerea oamenilor noştri acasă”.

50 de rachete rusești au lovit regiunea Herson, în numai 24 de ore, potrivit armatei ucrainene. Cele mai multe au căzut asupra orașului Herson. Nici singura maternitate nu a fost ferită de proiectilele lansate de pe malul celălalt al Niprului. Cel puțin 11 oameni au fost uciși în Herson, în ultimele zile.

Orașul din sudul Ucrainei, eliberat luna trecută, este bombardat constant. De Crăciun, cel puțin 40 de proiectile au lovit casele oamenilor, magazine, spitale și scoli.

De la începutul războiului, potrivit Kievului, Rusia a avariat peste 700 de instalații de infrastructură critică din Ucraina, precum conducte de gaz, stații electrice și poduri.

Acesta este un obuzier autopropulsat Caesar, livrat de Franța. Unul dintre cele peste 200 de sisteme de acest fel, primite de Ucraina, în ultimele luni, de la America și aliații NATO.

Dar și Rusia a desfășurat mai multe tancuri și vehicule blindate pe fronturile din sud și din est.

În imaginile de mai sus se vede o reușită a forțelor ucrainene. Cu un tanc din epoca sovietică, dar modernizat – inclusiv cu blindaj reactiv pentru turlă și sisteme de comunicație modernă – scoate din luptă unul dintre tancurile principale de luptă ale inamicului, undeva pe frontul din est. În altă parte, unul dintre cele mai performante tancuri ale rușilor – T90M – a fost distrus cu grenade lansate din drone.