Arhiepiscopia Romanului și Bacăului construiește un spital

incepere-lucrari-spitalul-vechi-precista-mare-23ian-2

Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a binecuvântat luni începerea lucrărilor de reabilitare și extindere a Așezământului Spitalicesc „Precista” din Roman, județul Neamț, informează Basilica.ro.

Evenimentul a debutat cu slujba oficiată de ierarh, la care au participat 50 de membri ai echipei de lucru și reprezentanții firmelor asociate din cadrul proiectului.

„Această clădire a fost răstignită de mai multe ori în istoria sa. Dumnezeu, prin providența Sa, cu harul Său nevăzut, ne-a inspirat ca să o punem din nou în valoare”, a spus părintele arhiepiscop.

Lucrările vor dura trei ani și vor fi executate prin Compania Națională de Investiții (CNI), în calitate de investitor, și Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în calitate de beneficiar.

Spitalul public (bolnița) de pe lângă Biserica „Precista Mare” din Roman a fost înființat în 1753 de domnitorul Constantin Racoviță și Episcopul Ioanichie Hasan al Romanului, devenind al doilea spital public din Moldova ca vechime, după cel înființat de Mitropolitul Anastasie Crimca la Suceava, în 1619.

Între anii 1787 – 1789, bolnița a devenit spital cu 10 paturi și personal calificat, sub numele de „Ospiciul săracilor”. În anii 1870, Episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului oferea o subvenție periodică acestui spital.

Actuala clădire a Spitalului „Precista” datează din 1872 și este monument istoric. A fost confiscată de regimul comunist în 1948, când instituția a fost desființată. Arhiepiscopia a putut recupera proprietatea abia în 2003.