Arh. Gheorghe Hereș, cel care și-a pus amprenta timp de 60 de ani pe dezvoltarea Iașului, a primit titlul de cetățean de onoare al orașului

iasi-1

Plenul Consiliului Local (CL) a decis, vineri, acordarea titlului de cetățean de onoare al Iașului decanului de vârstă al arhitecților ieșeni, Gheorghe Hereș, arhitect cu o carieră de peste 60 de ani de numele căruia se leagă numeroase repere ale orașului. Propunerea de acordare a titlului a venit din partea Ordinului Arhitecților din România (OAR), filiala Iași.

„Decanul de vârstă al arhitecților ieșeni, Gheorghe Hereș este o prezență constantă în viața orașului, cu o bogată activitate desfășurată în peste 60 de ani de carieră, lucrând asiduu la proiectele sale începând de la primele schițe și până la punerea în operă a acestora. Piața Palatul Culturii, Centrul comercial Super Copou, piața Podul Roș, cartierul Alexandru cel Bun din Iași, catedrala Catolica din Iași și Biserica Catolică Sf. Tereza sunt câteva dintre bijuteriile arhitecturale din Iași care poartă amprenta arhitectului Gheorghe Hereș”, se arată într-un comunicat al OAR Iași remis redacției.

„O parte importantă a activităţii arh. Gh. Hereș a fost în pionieratul proiectarii tipizate, în care a realizat serii de locuințe colective cu structură în diafragme de beton și, mai ales, structuri în cadre lamelare, sisteme structurale originale și eficiente, cu impact favorabil asupra spațiului interior, rafinând o practică ce ar trebui reluată într-o abordare contemporană”, se mai arată în comunicatul OAR.

Arhitectul ieșean s-a remarcat și la nivel internațional, iar două dintre proiectele sale de referință sunt Centrul Cultural Annaser – Alger şi Palatul Prinţului Moştenitor al EAU din Abu-Dhabi.

„După anii ’90 se dedică preponderent arhitecturii ecleziastice, căreia îi găsește o formă de exprimare personală, expresia cunoașterii profunde a tehnicilor și materialelor tradiționale în zeci de proiecte noi, dar și restaurări de biserici în special catolice, cea mai importantă lucrare fiind Catedrala catolică din Iași, Institutul Teologic Romano – Catolic Iași, Biserica Sf. Tereza din Iași, precum și o serie de așezăminte sociale sau monahale, dar și Catedrala Catolică din Cluj (premiul I UAR) și cea din Baia Mare (premiul I UAR)”, potrivit OAR Iași.

Proiecte de impact în Iași

Lucrările elaborate în domeniul urbanismului și amenajării teritoriului se referă la detalii de sistematizare a unor ansambluri sau artere majore de circulaţie, studii de siluetă şi volumetrie pentru ansambluri sau artere importante, precum și participarea la concursuri de sistematizare precum bulevardul Independenţei sau sistematizarea cartierului Alexandru cel Bun – Iaşi, pentru care obţinut premiul Uniunii Arhitecţilor.

Pe lângă acest proiect a mai realizat Piața Tineretului (premiul III UAR), sistematizarea intersecției Podu Roș (mențiune UAR), centrul cartierului Tătărași, studiul de tramă stradală pentru PUG-ul municipiului.
De asemenea, a contribuit la punerea în valoare a vestigiilor istorice ale vechilor Curţi Domneşti, a Bisericii Sf. Nicolae Domnesc, a Casei Dosoftei şi a Palatului Culturii sau a complexului arhitectural Rîpa Galbenă din Iaşi, a coordonat proiectele pentru reabilitarea urbană a străzii Lăpuşneanu cu studii de punere în valoare a Bisericii Banu, a Muzeului Unirii şi a Hotelului Traian. În anul 1997 a lucrat ca şef proiect coordonator restaurare la Ansamblul Monument Istoric Mănăstirea Agapia.