Are 102 ani și o memorie ca în tinerețe

Caminul_de_Batrani_Sf_Parascheva_1

Un bătrânel de 102 ani din Iași deține secretul longevității. Se trezește cu noaptea în cap, face înviorarea de dimineață, ia micul dejun și mai apoi se plimbă prin curtea căminului „Sf. Parascheva”, unde este internat de 4 ani. Nu se ceartă cu nimeni și este extrem de cumpătat, iar ceea ce i-a uimit pe toți este memoria foarte lucidă pe care o are și acum vorbind cu seninătate despre un secol de viață. 

Vasile Tapu a împlinit recent venerabila vârstă de 102 ani, fiind unul dintre cei mai vivace batrani din Iași. Deține secretul longevității, dar este mult prea modest pentru a-l dezvălui. Ceea ce poate mărturisi este că face sport, mănâncă des, dar moderat și iubește ciocolata. 

Vasile Tapu –  beneficiar Căminul Sf. Parascheva Iași: „Fac mișcare în fiecare dimineață, după fiecare masă.

Reporter: Care este secretul longevității? Ați ajuns la 102 ani…

Vasile Tapu: Adică ce am făcut, în primul rând, nu am fumat și nu am băut, iar în rest, în viața mea nu am avut restricții. Nu abuzam de ceva neomenesc, nu am fost scandalagiu, nu am avut cu nimeni nimic. 

Mă scol dimineața, îmi beau o ciocolata dulce. Ciocolata dulce nu are nimic cu ciocolata este cacao, ea se dizolvă în apa, după vine mâncarea și mănânc”. 

Fost tehnician agronom cu peste  40 de ani  de muncă pe câmp, a prins și războiul, iar timp de 4 ani a fost pe front. Acele clipe le povestește cu greu și acum. 

Vasile Tapu –  beneficiar Căminul Sf. Parascheva Iași: „Războiul este un infern. Acolo trag toate armele. Nu se aude nici în cer, nici în pământ”. 

După cum îl descriu angajații Căminului de Pensionari, se va mai bucura de cel puțin câteva aniversări. Are un singur băiat, de 78 de ani, stabilit în Franța, patru nepoți și de acum au început să apară și strănepoții. Tuturor le spune însă „copiii lui”. Pe nepoți, care au nume românești, îi poate enumera, însă strănepoții îl pun mereu în dificultate, cu numele lor franțuzești.

Doina Popovici – beneficiar Căminul Sf. Parascheva Iași: „Domnul Tapu este unul dintre beneficiarii pe care îi întâlnești de multe ori pe holurile acestei instituții, plimbându-se sau prin parcul căminului. Se cunoaște că a fost un om activ, sigur, echilibrat, un tip muncitor pentru că sigur a muncit mult de a ajuns la această vârstă. Să știți că dacă stați degeaba nu ajungi la o așa vârstă. 

Când ne întâlnim, ne întrebăm ce mai facem, suntem sănătoși, ne bucurăm că ne vedem. Este un tip cu mintea acasă”.

În  cei patru ani de când este beneficiar al căminului nu a deranjat pe nimeni și nu au fost înregistrate plângeri la adresa sa. 

Gheorghe Fotea – asistent social: „De la internare și până acum, domnul Tapu a avut un comportament jos pălăria. A fost și este un om cumpătat. A știut sa își petreacă viața, să trăiască frumos, să aibă grijă de el și de familia lui”.

Vasile Tapu a fost luat de fiul său în Franța unde a stat mai bine de jumătate de an, dar spune el ca n-a rezistat mai mult și a preferat să vină în țară, pe glia strămoșească.