Arafat: Nu se pune problema retragerii salvatorilor români din Turcia. În unele misiuni sunt însoțiți de jandarmi. Austria și Germania au suspendat operațiunile de salvare

salvatori-romani-turcia-2-e1676015379664-640x400

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, sâmbătă seara, că nu se pune problema retragerii salvatorilor români din Turcia, care vor rămâne acolo până se încheie faza de căutare-salvare după devastatorul cutremur.

Read Arafat a precizat că, în unele misiuni, salvatorii români sunt însoțiți de jandarmi:

„Am discutat cu șeful misiunii pe care l-am trimis și care ține legătura și cu colegii de la echipa de coordonare de la Protecția Civilă europeană și cu autoritățile turce. În unele misiuni pe care le execută sunt însoțiți în ele de jandarmi pentru protecția lor, dar nu neapărat au motive să plece de acolo. Deci, este o zonă care este cu foarte multe clădiri dărâmate, mai apare o persoană sau alta care încalcă regulile ordinii publice și pentru asta s-a decis să se cheme un sprijin și să fie lângă ei o echipăde jandarmi când ei lucrează și cu alte echipe eventual, dacă au solicitat.

Dar nu se pune problema retragerii. Chiar am fost rugat să mai rămânem o perioadă. Asta se va decide cu colegii de la AFAD, din Turcia și echipele noastre vor rămâne, cum am zis, până când ni se va spune că s-a terminat faza de căutare-salvare și atunci noi suntem pregătiți imediat să-i aducem înapoi.

Dacă apar alte elemente, normal suntem pregătiți pentru a-i aduce înapoi oricând este nevoie.”