Arafat: Accesul la magazinele esenţiale nu va fi condiţionat de certificatul verde

raed arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că a discutat cu premierul interimar despre obligativitatea certificatul verde în magazine şi a precizat că afirmaţia sa nu se referă la cele esenţiale.

„Am avut o discuţie cu dânsul, nu ne referim la magazinele esenţiale, se poate acest lucru şi se aplică în unele ţări la magazinele care se consideră mai puţin esenţiale, la anumite tipuri de locaţii, unde într-adevăr se intră pe certificat verde. Asta va trebui să fie o decizie prin act normativ (…) În anumite zone, anumite localuri, anumite magazine … să se intre cu certificatul verde. E un lucru care e aplicat şi în alte ţări. Nu vorbim de magazinele alimentare, unde sunt lucrurile esenţiale la care trebuie să aibă oricine acces. (…) Certificatul verde înseamnă inclusiv testarea, când vorbim de aceste magazine, nu vorbim numai de vaccinarea sau trecerea prin boală, se vorbeşte inclusiv de testare, numai că ăsta este iarăşi un aspect care va fi analizat. Sunt convins că nu vorbim de limitarea accesului la ce este esenţial.”, a zis Arafat, la Antena 3.

Premierul interimar Florin Cîţu a explicat, ieri, că implementarea certificatul sanitar Covid-19 pentru orice activitate economică este un pas important şi că autorităţile se gândesc la acest lucru. El a precizat că doreşte ca această măsură să fie introdusă cât mai rapid şi să fie aplicată şi în hipermarketuri, magazine.

Întrebat dacă această măsura nu ar însemna o restricţionare a accesului cumpărătorilor, Cîţu a răspuns: „Asta nu este restricţionare, este doar o… triere”.