Aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei este paralizat, anunță premierul ucrainean

energie electrică

Raiduri rusești cu rachete și drone au paralizat aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean, citat de BBC. Acest lucru s-a întâmplat în timp ce temperaturile au scăzut sub zero grade, iar capitala Kiev se confruntă cu prima zăpadă din această iarnă.

Un oficial din Kiev a avertizat că orașul s-ar putea confrunta cu o „închidere completă” a rețelei electrice.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat anterior că 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică.

În discursul său video de vineri seară, Zelenski a spus că „situația dificilă a aprovizionării cu energie persistă într-un total de 17 regiuni și în capitală”, dar a adăugat că au existat „mult mai puține opriri de urgență” în timpul zilei, deoarece lucrătorii din industria energetică se grăbeau să restabilească energia.

„Din păcate, Rusia continuă să efectueze atacuri cu rachete asupra infrastructurii civile și critice a Ucrainei. Aproape jumătate din sistemul nostru energetic este dezactivat”, a declarat vineri premierul Denys Shmyhal într-o conferință de presă.

Mykola Povoroznyk, adjunctul șefului administrației din Kiev, a precizat că orașul „se pregătește pentru diferite scenarii, inclusiv pentru o oprire completă”.

El nu a spus ce s-ar întâmpla în cazul în care rețeaua se va opri complet, dar oficialii au declarat că nu iau în considerare evacuarea niciunui oraș.

Operatorul rețelei naționale ucrainene Ukrenergo a postat pe Telegram: „Țara agresoare a recunoscut în mod oficial că obiectivul său este de a distruge infrastructura noastră energetică și de a-i lăsa pe ucraineni fără electricitate și căldură”.

Maksym Tymchenko, directorul general al celei mai mari companii energetice private din Ucraina, DTEK, a declarat pentru BBC că „situația se înrăutățește”.

„Din păcate, după fiecare atac avem un sistem energetic din ce în ce mai puțin fiabil și stabil. Aceasta este realitatea”, a spus el.

Joi, Rusia a lovit mai multe instalații energetice și clădiri civile, la mai puțin de două zile după unul dintre cele mai puternice bombardamente de până acum.

Aceasta a fost o tactică recentă a Rusiei în urma unor eșecuri pe câmpul de luptă, iar impactul său începe să fie resimțit mai acut. Moscova spune că atacurile sunt un răspuns la „lipsa de voință” a Kievului de a purta discuții de pace.

Cele mai multe pene de curent sunt în regiunile Kiev, Odesa, Vinnytsia și Ternopil.

Guvernul a îndemnat populația să economisească energia prin reducerea utilizării aparatelor de uz casnic, cum ar fi cuptoarele, mașinile de spălat, ceainicele electrice și fiarele de călcat.

În orașul Kherson, recent eliberat, șeful adjunct al biroului președintelui Zelenski a postat fotografii cu oameni care foloseau electricitatea în corturile desemnate pentru că încă nu există curent electric, adăugând că guvernul speră să restabilească electricitatea în oraș „până la sfârșitul acestei săptămâni”.