Aproape jumătate din școlile din Vaslui nu au asigurată paza, nici măcar sistem anti-efracție / 10 școli nu au gard împrejmuitor

Aproximativ 45% dintre unităţile şcolare din judeţul Vaslui nu au asigurată paza, potrivit unui raport prezentat, luni, în cadrul Şedinţei Colegiului Prefectural de conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, citat de Agerpres.

Documentul arată că 276 de instituţii şcolare din totalul celor 621 nu dispun de sisteme de securitate, neavând nici pază umană, nici sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei. Totodată, doar 58% dintre unităţi au efectuat analiza de risc la securitatea fizică şi aproximativ un sfert dintre şcoli au implementat măsurile de securitate stabilite în analiza de risc la securitatea fizică.

„În urma activităţilor desfăşurate, s-a constatat că există deficienţe în ceea ce priveşte întocmirea analizelor de risc la securitatea fizică pentru unităţile de învăţământ preuniversitar verificate, respectiv implementarea măsurilor stabilite de către evaluatorul de risc în cadrul acestor documente. În consecinţă, au fost stabilite termene de remediere a deficienţelor, cu scopul de a crea un sistem de protecţie eficient care să conducă la creşterea gradului de siguranţă al elevilor şi a personalului didactic, în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ, precum şi în scopul prevenirii şi combaterii infracţionalităţii specifice”, menţionează raportul IPJ Vaslui.

Conform sursei citate, 300 de şcoli din judeţ sunt dotate exclusiv cu sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei, 45 de dispun concomitent de pază umană şi sisteme tehnice de alarmare împotriva efracţiei. Un număr de zece unităţi de învăţământ nu au gard împrejmuitor, 13 sunt amplasate într-o zonă iluminată necorespunzător, iar 19 se află în zone periferice.

La nivelul judeţului, există un număr de 621 de unităţi de învăţământ preuniversitar, 129 în mediul urban şi 492 în mediul rural, 306 creşe şi grădiniţe, 286 de şcoli gimnaziale, 24 de licee şi colegii şi unităţi care fac parte din reţeaua şcolară – cluburi sportive, cluburi ale copiilor, şcoli postliceale. Dintre acestea, 149 au personalitate juridică, iar 472 sunt fără personalitate juridică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *