Aproape 400 de amenzi pentru lipsa mastii de protectie

masca

Zece luni de pandemie si restrictii impuse pentru prevenirea raspandirii virusului. Masca de protectie este obligatorie in spatii inchise si deschise iar politistii stau cu ochii pe cei care nu respecta regulile. In ultimele patru zile, 390 ieseni au fost amendati, iar altii au primit avertismente.

Starea de urgenta, iar mai apoi starea de alerta cauzate de numarul mare de cazuri de Covid-19 a impus masuri o serie de masuri restrictive. Masca de protectie este accesoriul care nu trebuie sa lipseasca nimanui atunci cand paraseste propriul domiciliu. Cu toate acestea, nu este litera de lege pentru toti, iar multe persoane aleg sa evite respectarea normelor nationale de prevenire a raspandirii noului coronavirus.

Politistii au impartit amenzi cu nemiluita.

Anca Vijiac- purtator de cuvant IPJ Iasi

Au fost aplicate peste 390 de sanctiuni  contraventionale pentru nepurtarea mastii de protectie. Reamintim ca sanctiunea pentru aceasta abatere este cuprinsa intre 500 si 2500 de lei. Totodata facem precizarea ca multe dintre sanctiunile aplicate de politisti in aceste zile reprezinta avertismente.

Medicii infectionisti atentioneaza in continuare ca masca de protectie este obligatorie indiferent de spatiul in care ne aflam, asta deoarece mare parte din noile cazuri de Covid provin din transmiterea comunitara.

Dr. Doina Azoicai – presedinte Societatea Romana de Epidemiologie: 

Masca de protectie este o bariera importanta, nu singura, dar o bariera importanta in limitarea raspandirii virusului. Transmiterea este intracomunitara intensa la acest moment. Masca trebuie utilizata si utilizata corect.

Trebuie sa fie purtata  atat in spatiile inchise cat si in spatiile deschise unde exista aglomerari de persoane.

Numai in ultimele 24 de ore, in Iasi au fost raportate peste 300 noi cazuri de Covid 19, iar mai bine de jumatate dintre acestea sunt inregistarte in municipiu.