Aproape 100 evenimente la FILIT

filit iasi

Programul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT 2021 a fost publicat. Invitați din țară și străinătate vor participa și anul acesta, în perioada 20-24 octombrie, la aproape o sută de evenimente din cadrul festivalului.

Ediția 2021 a FILIT propune tipuri de evenimente deja consacrate, precum: Scriitori în Centru unde au loc întâlniri și dezbateri la Casa Muzeelor), Scriitori printre liceeni cu evenimente în 15 licee din orașul Iași, Serile FILIT de la Teatrul Național Iași sau Casa Copilăriei, transmise online din Palatul Copiilor Iași. De asemenea,  vor avea loc întâlniri cu scriitori la Casa de Cultură a Sindicatelor și întâlniri profesionale, la care se adaugă expoziții speciale și evenimente conexe: concerte, spectacole-lectură, ateliere pentru copii. 

Florin Lăzărescu, coordonator programe FILIT: „În prima seară miercuri 20 octombrie mergem în Teatrul Național cu Ion Barbu care a creat Muzeul Poeziei, alături de Viorel Ilișoi, de Dan Coman, moderați de Andrei Crăciun. Va fi un regal vă spun pentur că sunt oameni spectaculoși, seara se cheamă Suntem cei mai frumoși din orațul acesta. În seara a doua, joi, e Jose Luis Peixoto. În seara a treia avem o Noapte albă a poeziei, care era un brand în sine. Veneau sute spre mia de oameni aici la cort în centru. Urcăm 30 de poeți pe scena Teatrului Național. Va fi un spectacol. Sâmbătă avem iarăși o discuție pe masa rotundă care cred că va fi foarte interesantă despre literatura scrisă de femei, pentru că ea acum în colaborare cu premiile Sofia Nădejde și va fi Mihaela Miroiu, Alina Nelega, Simona Goșu, Elena Vlădăreanu pe scena Teatrului Național, iar în inchidere o avem pe Ana Blandiana care este cea mai cunoscută poetă română în viață”.

Pentru Serile FILIT este nevoie de rezervare prealabilă, care se poate realiza completând un formular de pe site. Intrarea la evenimentele din program se va face cu respectarea reglementărilor sanitare legale privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Program

Miercuri, 20 octombrie 2021, 20.00-22.00

Suntem cei mai frumoși din orașul acesta

Întâlnire cu Ion Barbu, Dan Coman, Viorel Ilișoi

Concert Andra Botez

Gazda serii: Andrei Crăciun

Joi, 21 octombrie 2021, 20.00-22.00

Întâlnire cu José Luís Peixoto

Gazda serii: Robert Șerban

Vineri, 22 octombrie 2021, 20.00-00.00

„Noaptea albă a poeziei” – maraton de lecturi | Happening poetic și muzical cu Mugur Grosu

Participă: Participă: Radu Andriescu, Șerban Axinte, Marius Chivu, Monica Cure, Goran Čolakhodžić, Andrew Davidson-Novosivschei, Mircea Dan Duță, Bogdan Ghiu, Mugur Grosu, Cristina Hermeziu, Florin Iaru, Doina Ioanid, Miroslav Kirin, Ștefan Manasia, Ioana Nicolaie, Radu Sergiu Ruba, Robert Șerban, Olga Ștefan, Nada Topić, Radu Vancu, Lucian Vasiliu, Miruna Vlada, Elena Vlădăreanu

Moderatori: Marin Mălaicu-Hondrari, Alex Tocilescu

Sâmbătă, 23 octombrie 2021, 20.00-22.00

Procentul convenabil. Cum scriem când scriem despre noi

Invitate: Simona Goșu, Mihaela Miroiu, Alina Nelega, Ioana Nicolaie, Miruna Vlada

Gazda serii: Elena Vlădăreanu

Duminică, 24 octombrie 2021, 18.00-20.00

I. Decernarea „Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte”

II. Întâlnire cu Ana Blandiana

Gazda serii: Svetlana Cârstean