Aplicația mobilă pentru nevăzători, o ușurare imensă pentru persoanele cu deficiențe de vedere: Se pot deplasa singure și în cele mai aglomerate zone

orbi

Aplicația mobilă pentru nevăzători, o ușurare imensă pentru persoanele cu deficiențe de vedere: Se pot deplasa singure și în cele mai aglomerate zone

O rețea de senzori, montată în spații publice. Un telefon inteligent și o aplicație instalată pe acesta. De atât este nevoie, pentru ca persoanele cu deficienţe de vedere să se poată deplasa singure, chiar și în cele mai aglomerate zone. Sistemul, care funcționează deja în mai multe mari orașe, a fost testat ieri la Brașov și ar putea fi implementat oriunde.

Senzorii instalați în spațiul public comunică fără fir, cu telefonul mobil. Iar aplicația instalată e ușor de folosit de persoanele cu deficienţe de vedere. Oferă indicații verbale detaliate, pentru orientarea în teren.

Sorin Cârje, beneficiar: Pe lângă semafoarele cu sonor, și asta e foarte bună, plus vocea telefonului ne ajută.

Teodora Țigănaș, beneficiară: Utilitatea ei este absolut remarcabilă, mai ales că avem, la nivelul cel puțin al municipiului Brașov, foarte multe persoane deficienţe de vedere.

Viteza de redare a mesajelor este mărită față de ritmul normal al vorbirii, pentru a crește eficiența orientării.

Virgil Lazăr, Asociația Nevăzătorilor Brașov: Nu e greu, e o aplicație relativ simplă, se descarcă ușor. Noi, la Asociația Nevăzătorilor, oferim suport celor care vor să o descarce și nu reușesc.

Marian Coman, reprezentant companie: În primul rând, unde se află, poziția: ești în cutare loc. După aceea, direcția: față, spate și așa mai departe. În afară de direcție, indică și numărul de pași până la obiectivul unde vrea să ajungă.

Potrivit statisticilor oficiale, în județul Brașov sunt, oficial, 2200 de persoane cu deficienţe de vedere.