Apicultorii ieșeni și-au luat măsuri de precauție din cauza insecticidelor folosite de agricultori

albine insecticid

Apicultorii se plâng din cauza insecticidelor folosite de agricultori pentru stropirea pomilor. Albinele sunt foarte sensibile, iar în cazul în care absorb substanța toxică, acestea mor. Crescătorii din Iași preferă să hrănească albinele cu sirop din dotare, chiar dacă sunt cheltuielile sunt mai mari. La Botoșani milioane de albine au murit. 

După situația dramatică de la Botoșani, apicultorii ieșeni refuză să mai ducă albinele la stupină în zonele în care se află rapiță sau alte plante stropite împotriva dăunătorilor. 

Relu Cojocaru, un apicultor renumit din Iași, are un efectiv de 300 de familii de albine. Din considerentul de a nu rămâne cu stupii goi a preferat să ferească albinele de recoltele de rapiță. 

Relu Cojocaru – apicultor Iași: „Anul acesta am avut inspirația de a nu pleca la rapiță în momentul în care am aflat cu ce substanțe se tratează aceasta, am refuzat să mă deplasez cu stupina acolo pentru dezvoltare. Am hotărât să rămânem acasă chiar dacă cheltuielile de dezvoltare a familiilor de albine au fost mult mai mari”.

Acetamipridul este insecticidul folosit de agriculturi și reprezintă principala problemă de azi cu remanenta insecticida până la 45 zile după stropire. Și persistă până la 450 de zile prin produsele pentru om sau animale. 

Nicolai Victor – medic veterinar: „Dacă agricultorul stropește și în afara perioadei de înflorire, în acest moment majoritatea stropesc în perioada de înflorire, ceea ce este o infracțiune. Dacă folosesc un produs cu remanenta la 40-60 de zile asta înseamnă moarte pentru toate insectele, nu doar albinele care se așează pe acele plante și sug seva. În zonele în care există pomi fructiferi, măr, păr de exemplu, acolo tratamentele sunt și mai agresive decât la rapiță”.

Apicultorii ieșeni au împărțit stupii. Astfel o parte au fost deplasați în locuri sigure, avizate, iar pe ceilalți i-au păstrat pentru înmulțirea familiilor de albine. „Este o ramă nouă. Observam ca au și puțină miere. Avem ouă, deci semn ca matca este împerecheată”.

Aceasta perioadă nu este atât de profitabilă pentru apicultori. Precipitațiile din ultima vreme nu au permis deplasarea albinelor spre polenizare, fiind nevoite să consume sirop din stup. 

Relu Cojocaru- apicultor Iași: „Producția de miere, până în  momentul acesta este una satisfăcătoare, chiar dacă vremea a fost oarecum neprielnica”. 

Mierea de salcâm se va scumpi considerabil, spun apicultorii, asta deoarece țările europene, fruntașe la producția de miere de salcâm au înregistrat scăderi drastice.