Apicultorii ieseni ingroziti de canicula care topește fagurii și ucide familiile de albine
Apicultorii trag un semnal de alarma! Caldura din ultima perioada afecteaza din ce in ce mai mult familiile de albine. Din cauza caniculei, insectele isi gasesc tot mai greu hrana, fiind nevoite sa parcurga distante lungi pentru a procura polen. Temperaturile ridicate au condus topirea fagurilor din stupi. Tot mai multi apicultori spun ca au murit foarte multe albine din cauza acestor conditii.
Vremea secetoasa dar si ploile abundente au facut ca albinele sa-si gaseasca tot mai greu polen. Plantele nu s-au dezvoltat iar florile au fost foarte putine. Apicultorii spun ca situatia este din ce in ce mai rea si ca sunt nevoiti sa creasca preturile la mierea de albine pentru ca nu mai sunt recoltate cantitatile mari din anii trecuti. Acestia spun ca trebuie sa investeasca sume mari de bani in hrana pentru albine.
Sebastian Tătaru, apicultor: “In ultimii ani, apicolii din Romania au inregistrat o productie undeva la 40-50% din productia medie a anilor anteriori, sa zicem inainte de anii 2020, asta inseamna undeva sub 11.000 de tone, vorbesc la nivel national. In mod normal, Romania producea 22.000 de tone anual. Acest fapt este din cauza conditiilor meteo care au fost in Romania in ultimii doi, trei ani, clima s-a schimbat, avem ani secetosi si ani foarte ploiosi, ei alterneaza si atunci se intampla ca in momentul necesar culesului, atunci cand avem pomi infloriti, copaci infloriti, de exemplu salcamul sau teiul inflorit sa avem aceste anomalii ale vremii“.
Apicultorii se tem ca nu vor mai avea unde sa vanda toata mierea, iar multi dintre ei vor fi nevoiti sa renunte la aceasta activitate care pare sa nu mai fie profitabila.
“Singura solutie pe care o are apicultorul in conditiile date, sa zicem din acest moment, acum cand a fost o perioada indelungata de seceta este ca apicultorul sa alimenteze familiile de albine cu hrana pentru a le putea pregati pentru iarna. Asta inseamna costuri suplimentare, care se pot cifra undeva la 150 -200 de lei pe familia de albine, ma refer la banii catre trebuie alocati pentru a cumpara hrana“, a mai spus Sebastian Tatari.
O alta problema care ii mai sperie pe apicultori este importul de miere din Ucraina si China care a crescut semnificativ in ultimul an. Concurenta tot mai mare le pune in pericol afacerile pe care le-au dezvoltat pana acum.