Apelul la 112, dat peste cap de telefoanele ilegale care bruiază semnalul

112

Un pericol venit de peste ocean sălăşluieşte pe calea undelor. O serie de telefoane fixe, fără fir, trimise acasă de ieşenii plecaţi în SUA, Anglia ori ţări de pe continentul asiatic dau bătăi de cap celor de la Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). Aceştia spun că din cauza acestor produse ilegale, neconforme cu standardele europene, cetăţenii care locuiesc în perimetrul a 800 de metri a acelui dispozitiv, suportă „defecţiunile din reţea”, cauzate de interferenţe. Mai exact, dacă vecinul de la etajul doi deţine un telefon din Anglia, toţi vecinii din bloc, inclusiv de la blocurile vecine, se vor alege cu conversaţiile întrerupte. Aceştia nu vor putea suna nici măcar la 112, în caz de urgenţe: incendii, crime, probleme de sănătate, etc. Specialiştii spun că pentru a provoca daune e suficient ca telefonul fără marcaj CE să stea în priză şi să fie conectat la internet. Deşi nu sunt lăsate să între în ţară, la vamă se întâmplă să mai treacă o parte din ele.

„Aceste dispozitive neconforme sunt aduse din Canada, SUA, Asia şi nu au marcaje CE (n.r.: un produs CE este în conformitate cu specificaţiile U.E. privind siguranţa şi sănătatea consumatorului, dar şi a mediului) pot provoca grave prejudicii firmelor de telefonie din România. De exemplu, dacă punem în funcţiune un astfel de dispozitiv, un telefon fără fir din SUA, el va îneca frecvenţele iar convorbirile se vor întrerupe. În cazuri extreme, nimeni nu va putea suna la numărul de urgenţă 112. Este ca şi cum cineva din Anglia vine să conducă o maşină în România, după aceleaşi principii, dar nu se poate!”, a declarat Cătălin Sonohat, şef serviciu Monitorizare spectru radio, în cadrul ANCOM Iaşi.

În această direcţie ANCOM derulează o campanie de monitorizare a frecvenţelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora şi de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente. În cadrul acestei campanii, la nivelul judeţului Iaşi au fost identificate şi scoase din uz aproximativ 80 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0) care nu aveau marcaj CE.

„În ultimii ani am identificat peste 160 de astfel de dispozitive în regiune. Ne confruntăm cu problema că sunt multe persoane în vârstă care primesc astfel de telefoane de la nepoţii şi copii plecaţi în străinătate şi nu ştiu că reprezintă o problemă”, a mai adăugat Cătălin Sonohat.

Alte echipamente radio răspândite şi care trebuie să aibă marcajul CE sunt: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console şi controllere pentru jocuri video etc. Pentru a găsi echipamentele problemă, specialiştii au în dotare o maşină special echipată cu un spectometru care le localizează. Pentru a informa populaţia cu privire la aceste pericol care pluteşte efectiv în aer, cei de la ANCOM, instituţia cunoscută de români ca fiind cea care „ascultă telefoanele mobile” şi face interceptări, care sunt adesea cheia în anchetele importante demarate de DNA, a organizat o conferinţă de presă. Aceasta a avut loc ieri, la sediu de pe Moara de Vânt. Aici ni s-au cerut actele de identificare de cum am intrat în parcare şi am coborât din maşină, mai exact după ce am făcut primul pas în curtea instituţiei. Interviurile s-au dat fie afară, lângă maşina cu spectometru fie în holul de la intrare, lângă uşă.

Niciun jurnalist nu a ajuns la mai mult de patru metri în inteneriorul clădirii, serviciile de siguranţă au fost maxime! Experţii ne-au explicat în cadrul acestei conferinţe de presă neconvenţionale, susţinută la cele 10 grade de afară, că unele echipamente radio, aduse din America de Nord sau Asia funcţionează în benzile de frecvenţe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. Ieşenii care au fostă găsiţi cu astfel de echipamente neconforme au fost iniţial avertizaţi, iar cei care au continuat să le folosească, au fost amendaţi cu sume între 500 şi 5.000 de lei.

Sursa: Ziarul de Iasi