Apel la înrolare în armată către bărbații din Belarus. Mesajul apărut pe un panou dintr-o stație de autobuz

belarus-armata-inrolare-razboi-rusia-statie-autobuz-militar

„Putin are cancer și va muri în curând”, spune șeful serviciilor de informații din Ucraina. Același oficial susține că martie va fi o lună „fierbinte” pe front.

Pe de altă parte, marina rusă trimite cea mai modernă navă de luptă în misiune în oceanele Atlantic și Indian și, în cele din urmă, în Marea Mediterană.

Fregata „Amiral Gorșkov” a plecat de la baza Flotei de Nord din Marea Barents, echipată cu temutele rachete hipersonice Zircon.

Igor Krohmal, comandantul fregatei: „Nava a fost încărcată cu focoase pentru rachetele Zircon și Kalibr, echipamente de apărare aeriană, torpile și artilerie. Echipajul navei este pregătit să îndeplinească sarcinile serviciului de luptă”.

Sergei Shoigu, ministrul rus al Apărării: „Această navă, înarmată cu rachete Zircon, este capabilă să aplice lovituri precise și puternice inamicului aflat pe mare sau pe uscat. Caracteristica rachetelor hipersonice este capacitatea lor de a evita orice sistem modern și avansat de apărare antirachetă”.

Misiunea navei ar fi „menținerea stabilității regionale”. Însuși Vladimir Putin a asistat, prin videoconferință, la ceremonia de intrare a navei în serviciul de luptă. Despre rachetele hipersonice Zircon, liderul de la Kremlin spunea anul trecut că pot atinge o viteză de nouă ori mai mare decât a sunetului și au o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri.

Pe de altă parte, potrivit șefului Serviciilor de Informații Militare de la Kiev, pe viitor, atacurile ar putea deveni „din ce în ce mai profunde” în interiorul Rusiei.

Între timp, în Ucraina, rușii au lovit orașul Nikopol, avariind locuințe, o conductă de gaz și rețeaua electrică. Bombardamente cu victime au fost și în partea ocupată de trupele Kremlinului în regiunea Zaporojie, din sudul Ucrainei.

În prezent, Rusia își concentrează acțiunile ofensive pe frontul din estul Ucrainei, către orașele Bahmut, Lîman și Avdiivka.

În schimb, pe rețelele sociale circulă o înregistrare video filmată într-o stație de autobuz din Belarus. Pe panoul electronic curge un mesaj prin care bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt îndemnați să se îndrepte spre biroul local de înrolare. Potrivit anunțului, oamenii trebuie să meargă în locația respectivă pentru a-și „clarifica datele”, fără a oferi alte informații.

Ucraina a spus deseori că Belarusul s-ar putea alătura ofensivei ruse prin trimiterea de trupe suplimentare. Deocamdată, analiștii occidentali nu au prezentat dovezi în acest sens.