APCE considera Transnistria „zona de ocupație rusa”. Moldovenii acuza ca forte externe încearcă sa atragă guvernul de la Chișinău în conflictul din Ucraina

maia sandu

Vicepreședintele Parlamentului Moldovei, Vlad Batrincea, a criticat declarația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a numit statul nerecunoscut al Transnistriei „zonă de ocupație rusă”, ca o încercare de a trage Moldova în conflictul din Ucraina. Vorbind la un briefing în Parlament, politicianul a menționat că documentul a fost adoptat fără a lua în considerare opinia Republicii Moldova, care nu a votat declarația.

„Am spus în repetate rânduri că Moldova, fiind un stat neutru, nu trebuie să se implice în acest conflict. Acesta este consensul dintre opoziție și autorități. Introducerea acestui amendament este o încercare de a trage țara noastră în jocuri geopolitice periculoase în culise. Unele forțe externe vor să ne implice în conflictul dintre Rusia și Ucraina. Acest lucru este total inacceptabil”, a declarat Batrincea, care reprezintă Republica Moldova în APCE.

El a menționat că acest amendament „nu a fost supus la vot”.

Ar fi fost logic să cerem părerea Moldovei, cel puțin în mod online, pentru că această chestiune ne implică direct, dar nu s-a făcut acest lucru. Această decizie a fost adoptată într-o goană încărcată emoțional. Regret că Moldova a fost tratată cu o asemenea lipsă de respect ieri și că au fost încălcate procedurile adecvate”, a conchis vicepreședintele.

La rândul său, viceprim-ministrul și ministrul de externe al Republicii Moldova Nikolai „Nicu” Popescu a declarat miercuri că declarația APCE este consultativă și nu afectează procesele judiciare. Potrivit lui Popescu, declarația nu va afecta poziția Chișinăului la discuțiile de reglementare transnistreană, iar Moldova își va păstra poziția neutră în conflictul din Ucraina, conform statutului său neutru, cimentat în Constituția Republicii Moldova.

Republica nerecunoscută a Transnistriei a fost înființată la 2 septembrie 1990, pe teritoriul Republicii Moldova de pe malul stâng al râului Nistru.

Războiul a luat sfârșit după ce un acord de pace a fost semnat în iulie 1992 la Moscova, iar trupele de menținere a păcii ruși au fost dislocate în zona de conflict. De atunci, forțele de menținere a păcii au asigurat liniștea și stabilitatea în regiune în cooperare cu militarii moldoveni și transnistreni, ceea ce le permite Chișinăului și Tiraspolului să poarte discuții pentru soluționarea conflictului. OSCE, Rusia și Ucraina acționează ca mediatori și garanți în aceste discuții.

În Transnistria este staționat și Grupul Operațional al Forțelor Ruse de aproximativ 1.500 de militari și ofițeri. Dotați cu arme de calibru mic, aceștia sprijină operațiunea de menținere a păcii și păzesc depozitul de muniții din Kolbasna, care depozitează peste 20.000 de tone de muniție, relocat acolo după retragerea forțelor sovietice din statele europene. Anterior, autoritățile din Transnistria au blocat evacuarea muniției pe fondul unei escalade cu Chișinăul.

Guvernul Moldovei insistă că Grupul Operațional trebuie retras și insistă asupra înlocuirii forțelor de menținere a păcii cu observatori civili. Tiraspolul se opune categoric acestui lucru, deoarece consideră forțele rusești drept o garanție a păcii.