Aparat ultraperformant la Spitalul de Boli Infectioase pentru depistarea hepatitei

La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost inaungurat, astăzi, un aparat pentru depistarea hepatitelor. Este vorba despre  un dispozitiv performant care depistează hepatita în doar 10 minute.

Aparatul este al doilea de acest fel din țară şi a costat 120.000 euro. Investiţia a fost realizată cu fonduri de la Consiliu Judeţean și din bugetul propriu al unităţii sanitare.

Medicul Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iaşi, a declarat că, pînă la finalul anului, vor beneficia de analize, cu acest aparat, aproximativ 300 de pacienți din zona Moldovei.

“A si sosit in spital un aparat numit fibroscaner care se refera la evaluarea schimbarii de structura a ficatului, in amanuntime, adica da gradul de fibroza in circa 10 minute si aceasta inlocuieste o alta analiza de sange pentru care rezultatul venea in cateva zile. Ne ajuta foarte mult in ceea ce priveste realizarea cu rapiditate a dosarelor ce vizeaza tratamentul nou pentru pacientii cu hepatita cronica C si B”, a declarat Carmen Dorobat.

Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, sustine că se vor achiziționa  si truse medicale ce vor fi folosite de luna viitoare în campania derulată în mediul rural pentru depistarea hepatitelor.

Maricel Popa, presedinte CJ Iasi: “Vom extinde programul in mediul rural, acolo sunt foarte multe cazuri de infectii, si vom depista, atat in scoli cat si mediile agglomerate. Astfel de proiecte se vor desfasura atat in judetul Iasi cat si in alte judete din Moldova”.