Apă și canalizare în comuna Ciurea

canalizare

Racordarea la apă și canalizare a satelor din componență rămâne una dintre preocupările Primăriei Ciurea. În luna marte a acestui an, a fost semnat contractul pentru Lotul 1 de lucrări, parte din contractul de execuție. „Extinderea sistemului de apă și canalizare în Zona Metropolitană a municipiului Iași – zona Sud, din care face parte și comuna Ciurea. Astfel, populația va beneficia de apă din sursă sigură, iar apele menajere vor fi colectate corespunzător, pentru a fi epurate și întoarse în natură. De asemenea, sistemul de canalizare va fi unul modern”, anunță autoritățile.

Proiectele de apă și canalizare rămân prioritare în comunele din Zona Metropolitană Iași.

„Despre proiectele de apă și canalizare, am avut bucuria să spun, după ce trei ani de zile s-a lucrat intens la un sistem de alimentare modern, alimentare cu apă în comuna Ciurea, construind cinci stații de pompare și cinci bazine de stocare a apei pentru că atunci când sunt probleme în rețea, să nu rămână oamenii fără apă, cu stație de clorinare și însumând 75 de km de conductă, trasee îngropate în pământ. Am avut bucuria la sfârșitul lui decembrie să-l recepționăm și în ianuarie să-l predăm celor de la Apa Vital, astfel încât astăzi, absolut pe orice stradă din comuna Ciurea putem să racordăm orice locuință la sistemul public de alimentare cu apă”, a declarat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Un proiect important care a fost amânat de către reprezentanții primăriei din pricina lipsei de finanțare este sistemul de canalizare din cartierele Astoria și Editurii.

„Există un proiect și la un moment dat a fost stopat datorită lipsei de finanțare, este un proiect local, din buget local. De fapt, fondul de dezvoltare și investiție despre care vreau să vorbesc era practic un împrumut acordat comunităților locale și rambursarea lui în cinci ani, opt ani, către fondul de dezvoltare. La sfârșitul anului 2020, am primit de la guvern o sistare a finanțării pe această linie și a trebuit să suportăm din venituri proprii, de fapt tot banii noștri, dar nu trebuiau returnați peste opt ani de zile, ci în momentul în care a fost făcută lucrarea, pas cu pas prin comuna”, a explicat Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea.

Comuna Ciurea este una dintre cele mai mari din județul Iași cu o dezvoltare rapidă în ultimii ani prin prisma investițiilor imobiliare dezvoltate in zonă.