Apa roșie a râului Sălăuța, analizată în laborator. Sursa poluării nu a fost încă identificată

râul Sălăuța

Apa roșie care a curs ieri prin albia râului Sălăuța, din județul Bistrița – Năsăud, este analizată în laborator. Potrivit Apelor Române Someș-Tisa, rezultatele parțiale ale analizelor probelor de apă prelevate indică faptul că acest eveniment a avut un impact local, fiind afectată doar culoarea apei.

Ieri, ora 17.55, reprezentantul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Romuli a sesizat Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud cu privire la producerea unei poluări accidentale pe râul Sălăuța.

Reprezentanţii SGA Bistrița-Năsăud și ai Gărzii de Mediu s-au deplasat la faţa locului pentru investigarea fenomenului.

„Apa râului Sălăuța era roz intens, fără miros străin. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Au fost prelevate probe de apă. Analizele sunt în curs de determinare în cadrul Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Bistrița-Năsăud. Până în momentul actual, au fost efectuate analize fizico-chimice generale la nutrienți, substanțe organice și cianuri. Rezultatele acestora nu au identificat modificări față de valorile obișnuite. Acest eveniment a avut un impact local. Astăzi, 14 octombrie 2022, aspectul apei râului Sălăuța s-a normalizat. Deocamdată, sursa poluării nu a fost identificată”, a transmis Apele Române Someș-Tisa.

Râul Sălăuța este afluent al Someșului Mare, având punctul de vărsare la Salva. Cursul de apă traversează comunele Romuli, Telciu, Coșbuc și Salva. Are o lungime de 44 de kilometri.