Apă cu porția în mai multe comune din Iași

apavital

Seceta afectează rezervele de apa din județul Iași. Pentru a nu sista complet furnizarea apei potabile din comunele ieșene, ApaVital a găsit soluții de avarie. Măsura este temporară, instituția făcând un apel la populație să nu consume cantități de apa în exces.

https://youtu.be/EsBiqqeItH8

ApaVital va furniza apă potabilă doar dimineața și seara către mai mulți consumatori, după ce seceta și consumul ridicat din această perioadă a redus foarte mult rezervele.

Este doar în anumite comune din județul Iași. În principal, municipiul Iași, zona metropolitană nu suferă, cu foarte mici excepții pe cotele înalte, cum s-a întâmplat în fiecare an din cauza utilizării apei în mod excesiv. Azi dimineață m-am uitat pe Bârnova. Într-o zi normală, acolo trimitem maxim 800 de metri cubi. Ieri am trimis 1.700 de metri cubi, a spus dr. ing. Mihail Doruș, director ApaVital.

Cele mai afectate sunt localitățile Românești, Avântu și Ursoaia din comuna Românești.

Am făcut programul de furnizarea a apei în sensul în care încercăm să dăm în orele în care populația are nevoie dimineața, de la 05.00-09.00. Dacă avem posibilitate, ținem sistemul și după 10.00. Dacă nu, întrerupem și reluăm 05.00 după amiaza până la 22.00. De exemplu, la Pașcani, de astăzi intrăm într-un program de noapte astfel încât să putem reface rezervele și să furnizăm continuu, în timp util, a mai spus dr. ing. Mihail Doruș, director ApaVital.

Probleme cu rezervele de apă sunt și în localitățile Tansa, Belcești, Satu Nou, Munteni, Liteni, și Ulmi, din comuna Belcești, în comuna Focuri, în localitățile Coarnele Caprei și Arama din comuna Coarnele Caprei, în localitățile Uda, Pietrosu și Tătăruși din comuna Tătăruși, în comuna Lespezi, în localitatea Stroiești, comuna Todirești şi Blăgeşti – Paşcani.