Apa cu miros puternic de clor in comuna Ciurea
De cateva zile, locuitorii din comuna Ciurea se plang ca apa de la robinet are un puternic miros de clor si nu se poate consuma. In plus, oamenii au mentionat pe retelele de socializare ca li s-au decolorat rufele in masinile de spalat. Unii chiar au suferit tulburari gastrointestinale. ApaVital a recunoscut depasirea limitei de clor dupa blocarea unui regulator dintr-un rezervor.
De cateva zile, o parte dintre locuitorii comunei si-au dat seama ca apa nu mai poate fi consumata. Desi au sesizat ApaVital si DSP Iasi, de abia ieri s-a intervenit pentru golirea unui rezervor cu probleme.
“ApaVital a preluat in exploatoare de la Primaria Ciurea, sistemul de alimentare cu apa, sistem care este dotat cu o statie de dezinfectie a apei potabile cu clor gazos. Analizele chimice care se efectueaza periodic asupra apei potabile furnizate in retea au relevat existenta in apa a unei cantitati de clor rezidual liber de catre limita maxima admisa de legislatia privind calitatea apei. Drept urmare s-a procedat in cursul diminetii de duminica la verificarea cursului de dezinfectie constantandu-se ca la gospodaria de apa Ciurea, la un rezervor 300 de mc, regulatorul instalatiei de clor gazos era blocat, intervenindu-se imediat asupra acestuia, atat in vederea opririi tratarii cat si in vederea restabilirii functionalitatii”, ne-a spus Razvan Manolache, Purtator de Cuvant ApaVital.
Zona deservita de acest rezervor este satul Curaturi si partea aflata in zona mai inalta a localitatii Ciurea. ApaVital sustine ca, in vederea eliminarii oricarui risc au fost efectuate goliri succesive a retelei de distribuie a apei prin intermediul hidrantilor stradali, efectuandu-se astfel o spalare a conductelor, cat si o reimprospatare a apelor in rezervor cat si in retea cu volume de apa noi. Operatorul sustine ca acum nu mai sunt probleme cu apa potabila din comuna Ciurea.
“Concomitent au fost instintati consumatorii printr-un comunicat public. Mentionam, pe aceasta cale, ca in prezent nu exista niciun risc privind consumul apei in zona Ciurea iar depasirea cantitatii de clor gazos nu a pus in pericol sanatatea consumatorilor, depasirea acestui parametru fiind minor”, a adaugat Razvan Manolache.
Pentru situatiile in care consumatorii resimt un miros puternic de clor in reteaua publica, se recomanda anuntarea operatorului iar apa sa fie lasata o perioada intr-un recipient deschis pentru eliminarea clorului. Desi locuitorii sustin ca au sesizat Directia de Sanatate Publica, astazi ni s-a comunicat ca nu exista plangeri pentru zona Ciurea. Cu toate acestea, mai multe persoane au acuzat tulburari gastrointestinale in ultimele zile.
“De la clorul in exces s-au intamplat acele iritatii la nivel conjuctival, se poate intampla sa apara gastroenterita, durerile gastrice, tulburarile de tranzit si mai ales cei mici, refuza gustul apei din cauza gustului si mirosului neplacut. In plus exista riscul acestor fenomene alergice, uneori severe ducand la declanasarea unor crize de astm bronsic”, ne-a precizat Tudor Ciuhodaru, medic primar Spitalul Nicolae Oblu Iasi.
Pe grupul de Facebook – Ciurea Town, consumatorii se intreaba cine va plati pentru golirea de apa a instalatiilor dupa contaminarea cu clor, si daca li se va factura consumul dupa acest incident.