Apă, bere și sucuri, ținute la peste 30°C, un pericol pentru sănătate. ANPC a retras din magazine 165.000 de litri de băuturi

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit definitiv de la comercializare 165.000 de litri de apă şi băuturi răcoritoare neconforme în urma unor controale desfășurate la nivelul întregii țări.  

Reprezentanţii ANPC au desfăşurat în ultimele două zile, o campanie de verificare, la nivel naţional, a modului de comercializare şi etichetare a apelor naturale şi a băuturilor răcoritoare, inclusiv respectarea temperaturii de depozitare a acestora.

Astfel, au fost derulate, în doar două zile, 180 de acţiuni de control şi, pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi de peste 770.000 de lei şi au oprit definitiv de la comercializare circa 165.000 litri de apă naturală şi băuturi răcoritoare neconforme.

”Operatorii economici trebuie să înţeleagă importanţa depozitării în condiţii optime a apei şi băuturilor răcoritoare şi respectarea indicaţiilor date de producător în acest sens, pentru a nu pune în pericol sănătatea sau viaţa consumatorilor”- a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.

Principalele abateri de la legislaţia în vigoare în domeniu sunt: nereguli privind modul de comercializare şi etichetare al produselor; nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitare sub acţiunea directă a razelor de soare); comercializarea unor produse cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea unor produse cu modificări organoleptice; depozitarea produselor direct pe paviment; comercializarea unor produse cu ambalajul deteriorat; neconcordanţe între preţul produselor afişat la raft şi cel perceput la casa de marcat.

Alte nereguli au fost: condiţii necorespunzătoare de depozitare: rafturi neigienizate, produse acoperite de un strat de praf, pânze de păianjen, ambalaje nedebarasate, paleţi cu vopsea scorojită; comercializarea unor produse fără traducere în limba română;  lipsa afişării preţului de comercializare sau afişarea în mod ilizibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *