Anul 2020, cel mai cald din ultimii 60 ani

soare

Iernile de odinioara nu mai sunt. Lunile de iarna au devenit tot mai calduroase. Specialistii sustin ca anul 2020 a fost cel mai cald din 1961 si pana in prezent. Temperatura medie a anului trecut a fost de 11, 8 grade Celsius pentru regiunea Moldovei.

In ultimii 60 ani nu s-au inregistrat temperaturi atat de ridicate precum in 2020. Principala cauza a modificarilor meteorologice este factorul antropic adica influenta directa si nemijlocita a activitatii omului asupra mediului ambiant

Ovidiu Machidon – sef serviciu Centrul Regional Meteorologic Moldova

Analizand datele venite de la statiile noastre meteo pentru anul 2020, acest an este cel mai calduros an din perioada de observatii din 1961 si pana in prezent, la statiile din regiunea Moldovei. Deci avem o temperatura medie de 11, 8 grade Celsius. 

Anul acesta, ca si ultimii 10-20 ani se incadreaza in trendul cresterii temperaturii aerului. Astfel, specialistii constata ca iernile au devenit mai calduroase, iar zapada este inlocuita de precipitatii.

Luna decembrie, din punct de vedere termic a fost o luna mult mai calda decat in mod normal.  In schimb din punct de vedere pluviometric va pot spune ca la statiile noastre meteorologice din sudul regiunii, am inregistrati cantitati chiar de 4 ori mai ridicate decat mediile multianuale.

Fata de perioada 1961-1990 cand in medie se inregistrau la nivelul Moldovei circa 550 de litri pe mp, in ultimii 30 de ani am avut o evolutie am avut o usoara crestere de pana la 570 de litri.

Meteorologii spun ca tendinta aceasta de incalzire se datoreaza factorului antropic, poluarea continua a atmosferei, iar daca acest lucru nu inceteaza, trendul poate fi in continuare de crestere a temperaturilor.