Antreprenori de pe bancile scolii

WhatsApp Image 2021-06-10 at 16.18.53

Studentii agronomi din Iasi pot porni propriul business. Ideile lor de afaceri sunt sustinute financiar de universitate printr-un proiect de peste 1,3 milioane de euro. Acestia pot obtine pana la 100.000 de euro nerambursabili daca au un plan bine structurat si își propun angajarea a minim 5 angajati, câte un angajat pentru fiecare 20.000 euro solicitați.

Fondurile sunt disponibile pentru studentii de la Universitatea de Științele Vieții “Ion Ionescu de la Brad” din Iasi. Minim 350 de studenti vor fi instruiti in prima etapa și peste 33 de planuri de afaceri vor primi finanțare în etapa a doua a proiectului.

Dragos este unul dintre studentii universitatii care acceseaza aceste fonduri. In ultimul an de facultate, vrea sa isi deschida propria afacere, la care viseaza de ceva timp.

Dragos Constantin Dumitras- student USV Iasi: „Voi accesa un proiect in care imi voi deschide o crama avand acasa o plantatie. In continuare o sa ma ocup si de procesarea strugurilor pentru a fi un ciclu complet. Pentru un student in an terminal inseamna foarte mult sa fie antreprenor. este un lucru maret pentru ca necesita mult efort. Mult progres spre viitor, iar devenind propriul sef, va fi un lucru marte”.

Proiectul va sustine proiectele viabile și realiste, nu neapărat foarte inovative, iar finantarea poate fi de 100.0000 Euro. Dar pentru a beneficia de suma maxima viitorii antreprenori trebuie sa aiba 5 angajati.

Oana Coca- asistent universitar: „Studentii isi pot realiza proiecte in domenii foarte diverse. De la industria procesarii produselor alimentare, consultanta, amenajari peisagistice, proiectare, infrastructuri turistice de agrement. In total ei pot accesa pana la 100 000 de euro. Pentru a accesa fondurile, ei trebuie sa isi asume un anumit numar de angajati. Pentru 40 000 de euro, trebuie sa creeze doua locuri de munca pe care sa le mentina minim un an de zile”.

La nivel de universitate, studentii interesați vor beneficia de cursuri de antreprenoriat, iar din randul acestora vor fi selectati cei cu planurile de afaceri cele mai potrivite pentru finantare.

Diana Creanga – doctorand USV Iasi: „Nu am mai avut sansa sa accesez un astfel de proiect. Consider ca toate se realizeaza la timpul lor si daca va fi oportun acum, cu siguranta va fi un succes”.

Programul de finanțare nu poate fi accesat direct de către tineri  ci se acceseaza prin intermediul unor ”administratori de schemă de antreprenoriat”, iar Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași are acest statut.