Antreprenori cu insomnii din cauza efectelor pandemice

Oamenii de afaceri din Iasi au cautat salvarea la medicii specialisti. Pagubele cauzate de Covid, lipsa banilor, pierderea angajatilor sau reorientarea afacerilor sunt cateva dintre problemele cu care s-au confruntat cei mai multi antreprenori in ultima perioada. Pentru a depasi  situatii, oamenii de business au avut nevoie de sprijinul medicilor care i-au ajutat sa treaca peste insomnii si atacuri de panica.

Specialiștii din Iași susțin că efectele pandemiei Covid-19 se resimt și asupra antreprenorilor care vin în cabinete cu depresii, atacuri de panică și stări de anxietate. Numărul acestor pacienți a crescut în ultimele luni după ce patronii au fost nevoiți să facă disponibilizări sau au pierdut afacerile.

Felicia Ciobanu, psiholog

”Această pandemie a adus mai multe probleme. Noi dificultăți de stabilire de contracte, rate care nu sunt plătite la timp, bani care nu vin la timp, iar toate astea au determinat griji. Grijile acestea, prin ele însele, seara vin grămadă și produc ceea ce noi numin insomnii.

Se adoarme mai greu, iar peste noapte pot apărea iarăși tulburări de somn. Se trezesc la un moment dat, e greu să adoarmă, deci asta e un prim pas. Toate grijile acestea produc insomnii. Pe rumă, toate grijile adunate, toate insomniile adunate, la un moment dat, pot să apară atacuri de panică.”

Potrivit psihologilor din Iași, sunt și situații mai grave, când apar depresiile sau când se ajunge la probleme în familie si chiar divorț.

Felicia Ciobanu, psiholog

Toate acestea, în timp pot deteriora și relațiile de familie. Pot deteriora întâi relațiile dintre colegi, dacă e să ne gândim. Poate usnt 2-3 persoane care au afacerea împreună pe picioareș și atunci apare tensiune î această relație și pot apărea divorțuri îm ghilimele între partenerii de afaceri. ulterior pot apărea chiar în cadrul familiei.”