Antibiotice Iasi a semnat un acord de imprumut in valoare de 25 milioane de euro cu BEI pentru constructia unei noi unitati de productie

Banca Europeană de Investiții (BEI) și Antibiotice S.A., principalul producător român de produse farmaceutice, și-au unit forțele în vederea dezvoltării producției locale de medicamente. Acordul de împrumut în valoare de 25 de milioane de euro va sprijini finanțarea realizării pe amplasamentul companiei Antibiotice Iași, a unei capacități de producție, ambalare și depozitare de ultimă generație, facilitând astfel dezvoltarea de noi linii de producție, a digitalizării, precum și de capacități de cercetare-dezvoltare.

Împrumutul BEI reprezintă un sfert din costul total al investiției de 95,4 de milioane de euro. Prezentul acord a fost posibil grație sprijinului oferit de programul InvestEU, care își propune să mobilizeze peste 372 de miliarde de euro în perioada 2021-2027.

Acest parteneriat marchează un eveniment pentru sectorul medical românesc, fiind prima operațiune InvestEU aprobată în România, în urma deciziei Comitetului de investiții din luna octombrie. Parteneriatul contribuie la consolidarea obiectivelor incluse în Strategia UE în domeniul farmaceutic și Comunicarea Comisiei pe tema rezolvării lipsei de medicamente în UE care urmăresc să abordeze problema deficitului de medicamente și să întărească securitatea sistemului de aprovizionare în cadrul UE.

Proiectul sprijină crearea unei capacități avansate de producție farmaceutică într-o regiune de coeziune din România. Prin reducerea dependenței de importuri și prin promovarea accesului la serviciile de sănătate în întreaga UE, inițiativa sporește competitivitatea și reziliența industriei farmaceutice europene și evidențiază rolul esențial al capacităților moderne de producție în sprijinirea autonomiei strategice a Uniunii, în special în ceea ce privește domeniul sănătății.

Sprijinirea echipei de cercetare și dezvoltare a companiei în crearea de noi medicamente și procese de producție va conduce la angajarea a aproximativ 100 de persoane cu normă întreagă în cercetare și producție pe parcursul a patru ani. Antibiotice S.A. lucrează în strânsă colaborare cu diferite universități și institute de cercetare, și prin urmare, acest proiect va îmbogăți piața muncii cu personal cu înaltă calificare.

Vicepreședinta BEI Teresa CZERWIŃSKA a declarat: „Această colaborare arată angajamentul nostru de a cultiva inovarea, de a crea locuri de muncă și de a sprijini soluțiile pentru domeniul sănătății din România. Sprijinul BEI permite Antibiotice S.A. să-și extindă capacitățile de producție, contribuind în mod semnificativ la bunăstarea populației europene și la extinderea cercetării și dezvoltării în regiunile de coeziune. Mă bucur să salut acest prim proiect InvestEU în România.

Comisarul European pentru Economie, Paolo GENTILONI, a zis: „Pandemia de COVID-19 ne-a arătat importanța întăririi capacității Europei la scară industrială în domeniul producției de medicamente. Sunt încântat că InvestEU joacă un rol crucial în oferirea finanțării necesare pentru ca industria medicală europeană să rămână competitivă și inovatoare, răspunzând în același timp nevoilor pacienților și ale celor din sistemele noastre de sănătate. Acest proiect din România va stimula producția de antibiotice și simultan va aduce beneficii economiei locale și în domeniul creării de locuri de muncă înalt specializate”.

Acest parteneriat cu Banca Europeană de Investiții consolidează planul nostru de afaceri „The Future Together 2030” și, în acelasi timp, întărește capacitatea de răspuns a companiei la nevoile și solicitările pieței farmaceutice europene. Investim în cercetare, transfer tehnologic și noi site-uri de fabricație pentru a aduce plus valoare industriei farmaceutice și pentru a consolida indicatorii economico-finaciari ai companiei până în anul 2030”, a declarat Ioan NANI, directorul general al Antibiotice S.A.

Parteneriatul dintre BEI și Antibiotice S.A. este un pas către construirea unei industrii farmaceutice românești independente și competitive. Investind în talentele locale, promovând inovarea și sporind accesibilitatea serviciilor de sănătate, această inițiativă pune bazele pentru un viitor mai sănătos atât pentru România, cât și pentru întreaga Uniune Europeană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *