ANPC, control de amploare la băncile din România. Ce urmăresc comisarii

ANPC merge iar în control la bănci. Va lua la puricat contractele de credit emise de toate instituţiile bancare din 2004 până în prezent. Protecţia Consumatorilor vrea să vadă cum s-a făcut publicitate la împrumuturi şi dacă au fost prezentate clienţilor toate riscurile.

Mai exact, dacă li s-a spus din start că dobânzile ar putea creşte la un nivel care să facă imposibilă rambursarea. Acum câteva luni, majoritatea băncilor au fost amendate de ANPC pentru modul de calculare a ratelor. Amenzile însă au fost anulate în instanţă.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor anunţă, luni, că a demarat o amplă acţiune de control în sistemul bancar care se va derula în mai multe etape. Pentru început vor fi verificate contractele din perioada 2014 – 2020, comisarii urmărind, în principal, cum s-a făcut publicitate la credite şi dacă au fost prezentate clienţilor toate riscurile.

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început, la nivelul întregii ţări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărţită în mai multe secţiuni. Mai întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonaţei de Urgenţă 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent”, anunţă, luni, ANPC, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că au fost analizate deciziile instanţelor, inclusiv cea referitoare la practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor.

”Punerea în aplicare a Ordinul Preşedintelui ANPC de remediere a efectului acestor practici, prin care au fost restituiţi celor aproximativ 10.800 de consumatori afectaţi, peste 25 milioane de euro de către bancă, şi se ia în calcul posibilitatea identificării de abateri similare şi la alte instituţii financiar-bancare. În cazul aceasteia din urmă, acţiunea s-a referit la restituirea sumelor recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, persoanelor care au contractat credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009”, a mai transmis instituţia.

Potrivit ANPC, caracteristicile creditelor vizate au fost: o dobândă iniţială care a fost menţinută fixă timp de 1 an şi care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcţie de evoluţia pieţei financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă.

”Astfel, actuala tematică naţională de control urmăreşte, în principal, verificarea modalităţii prin care băncile au realizat publicitatea contractelor de credit, cu cercetarea tuturor formelor de publicitate, a felului în care băncile au încheiat contractele de credit şi au acordat şi derulat creditele, cu respectarea prevederilor legale şi a celor specifice activităţii, a celei de informare privind riscurile specifice asociate contractelor de credit care pot conduce la afectarea posibilităţii de plată, a respectării prevederilor legale în cazul elementelor de cost ale creditului (dobânzi, comisioane etc.) şi a combaterii practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii, fără a se limita la acestea”, a mai precizat ANPC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *