ANP lauda conditiile din inchisori, sperand ca va convinge Germania sa-l extradeze pe fostul primar Catalin Chereches
Efectiv curge lapte si miere in puscariile romanesti, se lauda Administratia Nationala a Penitenciarelor (ANP) – condusa de chestorul Dan Halchin (foto 3) – intr-o adresa trimisa catre Tribunalul Cluj in dosarul nr. 2537/117/2016, in care fostul primar al municipiului Baia Mare Catalin Chereches (foto 1) a primit in noiembrie 2023, la Curtea de Apel Cluj, o condamnare definitiva la 5 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita. O condamnare controversata, atrageam atentia la acea vreme, din moment ce CA Cluj a refuzat s-o scoata din dosar pe judecatoarea Georgiana-Rodica Farcas-Hingan, chiar daca aceasta devenise incompatibila prin formularea unui denunt la DNA impotriva soacrei lui Chereches, pe motiv ca aceasta incercase s-o mituiasca.
Revenind: intre timp, fostul edil a plecat in Germania, iar acum statul roman se straduieste sa-i obtina extradarea. Lumea Justitiei prezinta in integralitate cele 14 intrebari adresate de catre statul german partii romane in ceea ce priveste conditiile din inchisorile autohtone, precum si raspunsurile in care ANP sustine ca totul este ireprosabil (in conformitate cu standardele CEDO) si ca nemtii pot veni oricand ca sa se convinga singuri, la fata locului. De altfel, insasi ministra Justitiei Alina Gorghiu s-a convins de conditiile bune din inchisori, in octombrie 2023, cand a facut o vizita la Penitenciarul Rahova (una dintre puscariile in care va fi inchis Chereches), insotita de reprezentantii a 17 state. Tot anul trecut, dar in aprilie, o delegatie de la Ambasada Germaniei la Bucuresti a efectuat o vizita similara, si de data aceasta impresiile fiind bune, adauga Administratia Nationala a Penitenciarelor.
In plus, ANP da asigurari ca au fost facute verificari exprese in cazul lui Catalin Chereches, pentru ca personalul penitenciarelor sa se asigure ca fostul edil va beneficia de conditii bune dupa gratii.
Contactat de Lumea Justitiei, avocatul Razvan Doseanu (foto 2) – aparatorul ex-primarului de Baia Mare – s-a aratat sceptic in legatura cu promisiunile ANP.
„Personal, nu cred ca exista certitudinea ca aceste promisiuni vor fi respectate dupa o eventuala extradare. In plus, domnul Chereches ar putea fi victima celorlalti detinuti, care ar putea fi revoltati ca nu ar beneficia de aceleasi conditii.
Evaluarea conditiilor de detentie trebuie facuta raportat la situatia cea mai defavorabila cu privire la orice detinut din Romania. In caz contrar, dupa o eventuala extradare in Romania, garantiile oferite pot sa nu fie aplicate invocandu-se diferite motive, fara niciun fel de consecinte pentru Administratia Nationala a Penitenciarelor.
Standardul corect si care poate fi garantat este cel oferit tuturor detinutilor din Romania”, a declarat maestrul Doseanu pentru Luju.
Redam principalul pasaj din adresa ANP catre statul german:
„Avand in vedere adresa autoritatilor din Germania – emisa in dosarul nr. 2537/117/2016 – cu privire la conditiile de detentie de care urmeaza sa beneficieze numitul CHERECHES CATALIN, cetatean roman (nascut la data de 07.07.1978, domiciliat in judetul Maramures, condamnat la o pedeapsa de 5 ani inchisoare), in eventualitatea predarii acestuia autoritatilor romane, va comunicam urmatoarele:
I. Cooperarea judiciara cu statele partenere
Pentru punerea in aplicare a mandatelor de arestare emise de catre instantele nationale, Ministerul Justitiei din Romania, prin Administratia Nationala a Penitenciarelor, a oferit garantii cu privire la conditiile de detentie ce vor fi asigurate persoanelor ce fac obiectul acestui tip de procedura. Acest demers are in vedere indeplinirea cu buna-credinta a obligatiilor, astfel cum au fost asumate, in conditii de transparenta si obiectivitate.
In aceste coordonate, s-a constatat in repetate randuri o colaborare consistenta intre Romania si Germania, numarul garantiilor oferite si numarul persoanelor transferate fiind dovada respectarii obligatiilor asumate si acordarii conditiilor de detentie care corespund asigurarii demnitatil umane in detentie, in sensul standardelor europene consacrate. Spatiul minim individual asigurat respecta intocmai recomandarile europene si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului, in sensul respectarii articolului 3 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.
Concret, in perioada 2017-2023 (la data prezentei), statul roman a acordat garantii in vederea predarii din Germania in cazul a 1.367 persoane fata de care instantele nationale au emis mandat european de arestare.
Important de mentionat mai este faptul ca in cursul anului 2022, au fost predate din Germania in Romania 221 de persoane in vederea executarii pedepselor cu inchisoarea, dintre care pentru 136 persoane au fost acordate garantii privind conditiile de cazare, iar in anul 2023, pana la data prezentei, au fost predate din Germania in Romania 192 de persoane in vederea executarii pedepselor cu inchisoarea, dintre care pentru 137 de persoane au fost acordate garantii privind conditiile de cazare.
In ceea ce priveste evaluarea individuala a fiecarui caz supus procedurii de transfer, va aducem la cunostinta ca Administratia Nationala a Ponitenciarelor a adoptat procedura furnizarii conditillor ‘case-by-case’, astfel cum se procedeaza si in cazul numitului Chereches Catalin. Procedura acordarii garantiilor ‘case-by-case’, a fost apreciata favorabil cu ocazia evaluarii efectuate de catre echipa de experti coordonata de Consiliul Uniunii Europene, in cadrul celei de-a noua runde de evaluari reciproce, cu ocazia deplasarii in Romania, in anul 2021.
II. Conditii de detentie si drepturi de care va beneficia cetateanul roman Chereches Catalin – intrebarile 1-13
Sistemul penitenciar din Romania cunoaste, in ultimii ani, un proces amplu de dezvoltare atat in plan legislativ, cat si prin prisma investitiilor in infrastructura fizica a locurilor de detinere.
Progresele institutionale si eforturile pentru imbunatatirea calitatii vietii in penitenciar corespund standardelor promovate la nivel european de catre Comitetul European pentru Prevenirea Torturii si a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane ori Degradante (CPT). Administratia Nationala a Penitenciarelor a intreprins demersuri astfel incat recomandarile formulate de catre CPT sa fie implementate in sistemul penitenciar, iar in acest context trebuie precizat ca fiecare misiune efectuata in Romania a sustinut, prin constatarile cuprinse in Rapoartele de vizita, imbunatatirea normelor si procedurilor interne.
Ca remarca generala, precizam ca executarea pedepsei privative de libertate in sistemul penitenciar romanesc are la baza clasificarea detinutilor in diferite regimuri, unitatile penitenciare fiind profitate din acest punct de vedere. Cu alte cuvinte, exista penitenciare profilate pe regimul deschis / semideschis, penitenciare de regim inchis si penitenciare de maxima siguranta. In cazul numitului CHERECHES CATALIN, pornind de la cuantumul pedepsei (5 ani), legislatia romaneasca prevede ca traseul executarii pedepsel sa se realizeze prin clasificarea initiala la regimul inchis, iar dupa executarea a 1/5 din pedepsa sa devina eligibil pentru regimul semideschis si, ulterior, pentru regimul deschis. Astfel, unitatile de detentie in care persoana mentionata va executa pedeapsa, dupa parcurgerea perioadei de carantina-observare de 21 de zile (vezi raspunsul la inrebarea 14), vor fi: Penitenciarul Aiud (regim inchis), Penitenciarul Baia Mare (regim semideschis si regim deschis)
Ne vom referi in continuare la aspectele punctuale adresate prin intrebarile autoritatii judiciare din Germania, urmand ca la finalul acestul materiat sa mai evidentiem si alte elemente de interes.
1. In care centru de detinere (denumirea exacta a centrului de detinere) va fi detinut urmaritul dupa efectuarea perioadei de carantina si observare?
Astfel cum s-a precizat anterior, la repartizarea in regim inchis, numitul Chereches Catalin va fi custodiat in cadrul Penitenciarului Aiud. Dupa schimbarea regimului de executare, cetateanul roman Chereches Catalin va fi transferat la Ponitenciarul Baia Mare, in vederea executarii pedepsei privative de libertate in regim semideschis si deschis.