ANM: Furtuni și caniculă în aceeași zi, în toată țara

vreme 25 iunie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil în intervalul 25 iunie, ora 12:00 – 26 iunie, ora 23:00.  Astfel, în intervalul menționat, instabilitatea atmosferică se va accentua și se va extinde astfel încât în toate regiunile vor fi perioade cu vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși local 20…40 l/mp.

Pentru intervalul 25 iunie, ora 14:00 – 26 iunie, ora 06:00, a fost emis un cod portocaliu de vijelii puternice, grindină, cantități de apă  importante în Maramureș, Transilvania, Oltenia, Banat, Crișana, vestul și nordul Munteniei și al Moldovei, unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80…100 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină de medii și mari dimensiuni.  Aversele vor fi torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35…50 l/mp și izolat, îndeosebi în vest, centru și la munte, 70 l/mp.

De asemenea, ne confruntăm și cu valuri de căldură, caniculă și disconfort termic accentuat. În cursul zilei de vineri (25 iunie) valul de căldură și disconfortul termic vor persista în toată țara. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

De asemenea, a fost anunțat cod portocaliu de val de căldură persistent, caniculă în Oltenia, Banat, Crișana și în sud-vestul Transilvaniei disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat, va fi caniculă, iar valorile maxime ale temperaturii aerului vor atinge frecvent 35…38 de grade.