ANM: Coduri galbene și portocalii de instabilitate atmosferică și disconfort termic accentuat

hartă 22 iunie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de caniculă și disconfort termic, pentru județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare.

Astfel, în cursul zilei de marți (22 iunie) în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic va fi în creștere. În vestul și sud-vestul teritoriului și izolat în rest indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unităţi și local îl va depăși ușor. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 34 și 37 de grade, iar minimele nocturne nu vor coborî sub 19…20 de grade.

În intervalul, 22 iunie, ora 12:00 – 22 iunie, ora 22:00, instabilitate atmosferică temporar accentuată în zonele de munte, în Oltenia, Dobrogea, local în Moldova, Muntenia și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

În cursul nopții de marți spre miercuri (22/23 iunie), în intervalul  22 iunie, ora 22:00 – 23 iunie, ora 10:00, în județele Constanța și Tulcea instabilitatea atmosferică se va menține accentuată. Vor fi ploi torențiale și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor depăși 25….35 l/mp și izolat 50 l/mp.

ANM a anunțat cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, în intervalul 22 iunie, ora 12:00 – 22 iunie, ora 22:00. Astfel, în județele Tulcea, Galați, Brăila și Vaslui vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 40…60 l/mp.