ANM: Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată în Moldova

meteo 7 iulie

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabil 7 iulie, ora 13:00 – 7 iulie, ora 22:00.

În intervalul menționat, local în Moldova, nordul Munteniei și zona Carpaților Orientali vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…40 l/mp.

De asemenea, ANM a emis o avertizare de cod galben de disconfort termic accentuat și caniculă, valabil în intervalul 7, 8 și 9 iulie.

În intervalul menționat în Banat, Crișana, în cea mai mare parte a Olteniei, în vestul Maramureșului și în sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica, local va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 și 23 de grade.

Miercuri, 7 iulie, disconfortul termic va fi ridicat (valori ITU ce vor atinge sau vor depăși ușor pragul critic de 80 de unități) pe arii restrânse și în sud și centru.
Disconfortul termic se va menține ridicat și la sfârșitul săptămânii, pe alocuri la câmpie.