Animalul popular în România care dă laptele din care se face cea mai scumpă brânză din lume – 1.000 euro/kg

Miercuri este ziua internațională a măgăruşilor, animale aproape de om de mii de ani. Simpaticele animale încep să fie tot mai prezent în fermele de la noi – avem peste 23 de mii. Motivul?  

Laptele de măgăriță este un produs căutat atât în industria farmaceutică cât și pentru consumul curent. Un kilogram de brânză de măgăriță se vinde cu 1000 de euro.

La ora mesei la o fermă din Orăștie, Hunedoara, încolonați, măgărușii savurează porția generoasă de nutreț.

Proprietarul fermei a început afacerea în 2016, cu 8 exemplare, iar în momentul de față are…500.

Animalul popular în România care dă laptele din care se face cea mai scumpă brânză din lume – 1.000 euro/kg

Costurile nu sunt mici, însă după câțiva ani se amortizează, dată fiind cererea din ce în ce mai mare pentru laptele de măgăriță. Brânza din acest lapte este considerată cea mai scumpă din lume.

C
ălin Lozneanu, proprietar fermă de măgari: „Avem autorizație internațională și vrem să vindem și în afara țării. O măgăriță dă între 100 și 300 de millitri de lapte. Am făcut brânză. La un kilogram de brânză se folosesc 50 de litri de lapte, costă peste 1000 de euro.”

Ileana Berci are o fermă cu 200 de măgari și măgărițe, împărțită în județele Satu Mare și Cluj. Acum vinde lapte cu 120 de lei litrul și urmează să facă și o făbricuță pentru a produce lapte praf.

Ileana Berci, fermier:
„E un proces care presupune congelare și vacuum. Totalul investiției e undeva la 55 de mii de euro. Din câte am văzut internațional se vinde 100 de grame cu 40 euro, cam ăsta e prețul pe piață”.

În județul Cluj și-au propus să facă o fermă unde simpaticele animale să fie vizitate de familii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *