Animalele nimanui pe strazile Iasului

vlcsnap-2022-09-09-14h16m20s906

Pe strazile din Iasi circula de ani de zile cai, vaci sau porci. Animalele sunt lasate de stapani in zonele limitrofe ale orasului insa din cauza secetei, acestea se apropie de centru unde gasesc palcuri de verdeata. Animalele care se plimba nestingherite pe strazi sunt preluate de politistii locali si duse la padocul municipalitatii. Propietarii animalelor abandonate, risca amenzi consistente.

Daca pana nu demult pe strazile din Iasi puteai vedea cate un caine abandonat, acum propietarii de cai si vaci lasa animalele la pascut in zona Splai Bahlui. Bineînțeles că acestea vin spre zonele centrale ale orașului, unde sunt mai multe spații verzi. Astfel, pe strazile din Iași putem vedea cai, vaci, capre si porci, care pasc linistite.

„Autoritatile ar trebui sa ii sanctioneze pe oamenii care lasa animalele in dezordine, fara stapan. Parca e o tara a nimanui. Nu stiu ce e in orasul acesta? Prin Alexandru am vazut si vaci, capre. Erau niste carduri de capre de parca spuneai ca esti … la tara„, a spus un iesean care s-a apropiat de un cal lasat nesupravegheat de proprietar in zona Galata.

Polițiștii locali preiau zilnic animalele care circula în cartierele din oraș și le duc la padocul Salubris.

Este o problema lasarea în libertate și nesupravegheate a unor animale care sunt crescute de catre cetateni ce locuiesc la periferia municipiului Iasi. Din pacate, constatam iresponsabilitate si spun asta ca e cam grav dar nici nu avem ce face. În condițiile secetei care a fost in aceasta vara, foarte multe animale sunt lasate libere, nesupravegheate”, a spus Liviu Zanfirescu, directorul Politiei Locale.

Dacă animalul este preluat de pe străzi de către Poliția Locală, legislația le permite oamenilor legii să le confiște animalele.

Liviu Zanfirescu, director Poliția Locală Iași: „Si Politia Nationala urmeaza sa beneficieze de acest suport logistic inseamnand padoc. Activitatea este la nivel judetean si stiu ca este in derulare, in licitatie pentru obtinerea acestui serviciu pe care politia nu are cum sa asigure un serviciu de cazare si intretinere a acestor animale„.

Stăpânilor care își lasă animalele abandonate pe străzi li se poate întocmi chiar și dosar penal pentru rele tratamente. Pentru cei care se afla la prima abatere, politistii locali pot da amenzi de la 1.000 de lei pana la 3.000 de lei.