ANI a descoperit noi incidente de integritate în instituțiile din Moldova

agentia_nationala_de_integritate

Agenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate, conflictul de interese de natură administrativă și a sesizat organele de urmărire penală în cazul a trei persoane din Moldova prevăzute de Legea nr. 176/2010.

Bobu Constantin, Viceprimar al Com. Ipotești, Jud. Suceava

În perioada exercitării atribuțiilor de primar (16 iulie 2019 – 02 noiembrie 2020), a semnat și eliberat trei certificate de urbanism și trei autorizații de construire în favoarea unei societăți comerciale la care acesta avea un interes personal, încălcând astfel prevederile art. 76, alin. (1) și (2) din Legea nr. 161/2003.

Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la posibila săvârșire de către Bobu Constantin a infracţiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal, întrucât prin semnarea și eliberarea a trei certificate de urbanism, respectiv a trei autorizații de construire pentru o societate comercială, a creat un cadru favorabil acesteia pentru returnarea către persoana evaluată a unui împrumut contractat.

Lupei Dan, Consilier local în cadrul C.L. al Com. Războieni, Jud. Neamț

Se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 octombrie 2020, întrucât deține simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul aparatului de specialitate al primarului.

De asemenea, s-a aflat în stare de incompatibilitate și în perioada 01 ianuarie – 15 martie 2021, întrucât a deținut simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul Compartimentului achiziții publice din cadrul aparatului de specialitate al primarului.

Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

Soare Vasile, fost Consilier local în cadrul C.L. Vrâncioaia, Jud. Vrancea

S-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23 octombrie – 14 decembrie 2020, întrucât a exercitat simultan cu funcția de consilier local și o funcție contractuală în cadrul Primăriei Vrâncioaia, încălcând astfel prevederile art. 88, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.

Potrivit ANI, persoanele evaluate au fost informate despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Soare Vasile nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.