Angajaţii unei fabrici din Iaşi s-au pus pe găsit colegi, după ce au aflat câţi bani primesc recompensă. „Am vorbit pe la familie, cunoscuţi, vecini”

YnVnVSYqNqV_3O

Dacă ştii un meseriaş şi îl recomanzi patronului eşti recompensat cu sute sau chiar mii de lei. Este o metodă des întâlnită în străinătate, dar care acum începe să fie folosită şi de angajatorii de la noi. Salariaţii aduşi astfel se integrează mai repede şi sunt dispuşi să stea o perioadă mai lungă de timp, spun specialiştii în resurse umane.

Recrutarea de personal calificat e recompensată la o fabrică de ambalaje şi pungi din Iaşi. Aproape 150 de oameni lucrează aici, însă e nevoie de specialişti, care sunt greu de găsit.

Tiberiu Stoian, patron fabrică ambalaje Iaşi: Pentru că utilajele astea sunt performante, dar, surpriză, nu funcţionează singure niciodată. În acelaşi timp căutăm oameni cu multă experienţă. Ăsta e motivul pentru care suntem dispuşi să oferim o recompensă, dar şi să-i recompensăm aşa cum merită!

300 de dolari primeşte cine aduce în companie un mecanic cu experienţă, de exemplu. Vestea s-a răspândit rapid printre angajaţi.

Metoda este folosită de ani de zile cu succes în Statele Unite ale Americii şi prinde avânt şi în companiile de la noi în ţară.

Specialiştii spun că şansele ca angajaţii să se adapteze rapid şi să rămână mult timp în companie sunt mai mari prin recomandarea cu recompensă

O treime dintre salariaţi îşi dau demisia în primele şase luni de la angajare, spun statisticile. 39% dintre candidaţii angajaţi prin intermediul site-urilor de recrutare, respectiv 49% dintre cei recomandaţi, rămân în companie trei ani sau mai mult. Procentul scade la 14 în rândul personalului adus prin metode clasice, anunţuri sau târguri de joburi.