Angajatii Operei Nationale, impartiti in doua tabere

05697871-e8b8-4ac9-904a-044af8285e66

Protestele din ultima perioada de la Opera Nationala din Iasi nu sunt vazute cu ochi buni de toti angajatii institutiei de cultura. Un grup de artisti, mare parte fosti angajati ai Operei Nationale care au ramas fara contract de munca sunt nemultumiti de managerul Beatrice Rancea. Ceilalti se delimiteaza de gestul colegilor si sustin ca imaginea operei are de suferit.

De 18 ani de cand sunt eu aici si de peste 50 de ani in aceasta institutie nu s-a intamplat ce se intampla acum. – spune un angajat revoltat.

Opera Nationala din Iasi este impartita in doua tabere. Cei care sunt multumiti si impacati cu actualul management si cei care se revolta. O tabara a protestat ore intregi, iar astazi a mers in fata sediului Ministerului Culturii. Actiunea de protest a fost organizata din solidaritate cu colegii Sindicatului ArtIS Moldova, sindicat constituit in cadrul Operei Nationale Romane Iasi, care protesteaza fata de abuzurile exercitate de managementul instituţiei. Acestia au  solicitat ministrului Culturii demiterea sau suspendarea actualului manager.

Pe alta parte, tabara cealalta de angajati, a tinut o conferinta in care si-a spus punctul de vedere cu privire la actiunea colegilor.

Iuliana Solomon- sef Serviciu Organizare Spectacole, Marketing si relatii publice la Opera Nationala Iasi

Pozitia institutiei este una cat se poate de vehementa. Este dreptul fiecaruia de a protesta si  de a expune opine public. Insa, realitatea si caracterul celor exprimate de protestatari face obiectul unei discutii mult mai laborioase. Este clar ca se incearca distrugerea unei imagini si a unei ascensiuni fulminante pe care Opera Nationala  le-a avut in ultimul deceniu.

Un grup de artisti nu ii reprezinta pe toti, zic cei care s-au adunat astazi in foaierul Teatrului National.

Emerich Gherca – sef partida violoncel Opera Natioanala Iasi

Au fost create de un mic numar de colegi de ai nostri care nu reprezinta opinia generala a angajatilor institutiei care majoritatea sunt foarte multumiti de nivelul artistic ridicat. Conducerea stimuleaza si incurajeaza ca fiecare dintre noi sa ne dezvoltam artistic cat mai mult . Aceste lucruri se fac prin tot felul de instrumente pe care fiecare institutie respectabila le are.

Dupa protestul de azi din fata Sediului Ministerului Culturii, ministrul va trimite din nou Corpul  de Control la Opera Nationala din Iasi.