Angajatii din Sanatate vor picheta sediile ministerelor Muncii si Sanatatii

Angajatii din Sanatate vor picheta sediile ministerelor Muncii si Sanatatii. Creșterile care scad de fapt veniturile salariale reale determină continuarea protestelor.

Angajatii din Sanatate vor picheta sediile ministerelor Muncii si Sanatatii

Constatând că, Guvernul își menține intenția de creștere a salariilor de bază cu doar 15% și refuză onorarea obligației legale de a negocia, Federația „Solidaritatea Sanitară” continuă programul de proteste așa cum a fost anunțat.

Deși Guvernul prezintă această măsură drept o creștere salarială, ea nu reprezintă o creștere a puterii de cumpărare a veniturilor salariale ale angajaților din sănătate. Este doar o acoperire parțială a inflației, departe de nivelul acesteia din ultimii ani. A discuta despre o creștere salarială înseamnă a discuta despre creșterea puterii de cumpărare. Orice altă formă de „creștere” salarială care nu îndeplinește această condiție menține status-quo-ul scăderilor veniturilor salariale.

Acesta este principalul motiv pentru care protestele Federației ”Solidaritatea Sanitară” nu se opresc, continuând joi, 22 feb. 2024, cu participarea a 300 de membri, după următorul program:

– pichetarea Ministerului Sănătății în intervalul orar 12.00 – 13.30;

– pichetarea Ministerului Muncii în intervalul orar 13.30 – 15.00.

“Pichetările din fața celor două ministere sunt ultimele acțiuni de protest pe care le desfășurăm în stradă cu un număr redus de persoane. Ele vor fi continuate de „protestul din pauza de masă” (o repetiție pentru greva generală) ce se va desfășura în data de 29.02.2024 și ultimul protest în stradă dinaintea grevei generale, respectiv mitingul național al angajaților din sănătate, care va fi desfășurat în Piața Victorie de Ziua națională a personalului medical”, a anuntat Federatia Solidaritatea Sanitara.

Realitatea evoluției veniturilor salariale ale angajaților din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflația în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%. Dacă din valoarea inflației scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25% devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a scăzut cu 17,34%.

CITESTE SI: Federatia Solidaritatea Sanitara a notificat Guvernul privind declansarea grevei. Maine se anunta un protest in fata Ministerului Muncii

O creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. În consecință, la momentul final al creșterilor salariale angajații din sănătate vor avea o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puțin 7,34% raportat la inflația de până acum. Acestei scăderi i se va adăuga evoluția inflației din perioada următoare (4,7% până la sfârșitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%.

“Aceste calcule simple și ușor de efectuat de fiecare persoană indică o realitate tristă, pe care angajații din sănătate o resimt deja: Guvernul propune o creștere nominală a salariilor de bază al cărei efect este ratarea de departe a indexării veniturilor salariale și sărăcirea angajaților din sănătate. Calculele demonstrează că indexarea veniturilor salariale cu rata inflației necesită o creștere suplimentară a veniturilor medii salariale (a anvelopei salariale) cu 22,4% (sau o creștere cu cca. 25% pentru întregul an 2024). Abia ceea ce depășește acest nivel ar reprezenta o creștere a veniturilor salariale reale. Doar prin intermediul unei creșteri salariale poate fi asigurată recompensarea echitabilă pentru toți angajații, inclusiv pentru profesioniștii care participă la asigurarea permanenței serviciilor medicale”, a mai precizat Federatia Solidaritatea.

Fii alături de noi pe Facebook pentru mai multe știri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *