Angajații din Sănătate au ajuns la epuizare și vor grevă generală

Conditiile grele de munca, nerespectarea drepturilor salariale si numarul mic de angajati sunt principalele motiv pentru care multe cadre medicale se gandesc serios la o greva generala. Sindicatul SANITAS a tras, de-a lungul timpului, nenumarate semnale de alarma cu privire la situatia in care se afla asistentele medicale din spitalele de stat. La Iasi, lucrurile stau si mai prost pentru ca la spitalele aflate in subordinea autoritatilor locale nu au mai fost facute angajari de ani de zile, iar personalul de pe multe sectii a ajuns la epuizare.

Se pregătește o grevă generală în sistemul de sănătate din România, sindicaliștii din cadrul federației sindicale Sanitas au început să adune semnături pentru demararea mișcărilor de protest

„Guvernantii inca odata nu isi respecta promisiunile. Exceptand vara anului 2023 cand am declansat un conflict de munca incheiat cu acele indemnizatii acordate personalului medical. S-a promis acelasi tip de crestere pentru personalul sanitar, chiar si pentru invatamant. Constatam astazi ca pentru sistemul sanitar se va acorda doar 5% crestere salariala incepand cu 01 ianuarie, lucru care ne nemultumeste cu atat mai mult cu cat promisiunea nu a fost onorata„, a declarat Iulian Cozianu, președinte SANITAS Iași.

Angajatii din Sanatate au fost afectati de toate schimbarile din sistemul medical si spun ca este momentul ca drepturile sa le fie respectate.

„Mentionez ca in ultimii doi ani de zile majoritatea spitalelor, mai ales a celor aflate in subordinea autoritatilor locale nu au fost facute niciu fel de angajari. Iar pe langa lipsa cronica existenta  chiar inainte de pandemie de personal s-a suprapus cu toate plecarile din sistem din ultimii doi ani. Practic, astazi ne aflam intr-un stadiu in care deficitul este major in unele sectoare fiind chiar critic„, a adaugat Iulian Cozianu, președinte SANITAS Iași.

Un asistent medical principal poate câștiga 5070 de lei, iar un asistent medical 4875 de lei. Salariul unui asistent medical debutant poate fi de 4810 de lei, iar remunerația asistenților medicali de la UPU-SMURD este de 3900 – 3950 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *