Angajatii din IT, suparati pe Guvern
Eliminarea facilitatilor fiscale din domeniul IT ar aduce un beneficiu major bugetului de stat, dar ar dezechilibra puternic piata firmelor IT din Romania. Conform ultimelor analize, incasarile la bugetul de stat vor fi intre 0,9 si 1,2 miliarde lei anual daca vor fi eliminate aceste facilitati. Totodata, aceasta lege ar putea avea un impact negativ asupra firmelor de IT din Romania.
Introducerea unui prag de impozitare a veniturilor salariatilor din IT ar putea avea un impact negativ asupra companiilor locale, cat si a celor multinationale care au activitati cu valoare adaugata mare in Romania. Efectele s-ar putea resimti chiar si asupra digitalizarii si adoptarii noilor tehnologii.
Dragos Panainte, HR Consultant
Cum ar fi afectati? Ar trebui sa impartim problema in doua. Cum ar fi afectate firmele, cei care au acesti angajati si angajatii in sine pentru ca putem vorbi de doua lucruri distincte, in sensul ca, din punct de vedere business trebuie sa ne uitam putin si la momentul in care vine aceasta decizie a Guvernului care urmeaza a fi luata.
Va fi un impact asupra firmelor pentru ca trebuie sa tinem cont ca orice firma, gigant IT sau orice firma vine si investeste in Romania isi face un business plan la inceputul anului.
Si orice masura legislativa care ar veni luata in directia aceasta ar afecta zoana de business.
Una dintre solutiile discutate de reprezentantii companiilor IT care activeaza in Romania este ca firma sa suporte achitarea procentului de 10% pe impozitul pe venit sau majorarea salariilor angajatiilor. Totodata, o mare parte dintre companiile care si-au deschis sediile in Romania au realizat mai multe analize si au luat in calcul toate situatiile care le-ar fi putut afecta activitatea. Astfel, multe dintre companii se asteptau la astfel de schimbari venite din partea Guvernului.
Dragos Panainte, HR Consultant
Cred ca fiecare firma are un raspuns propriu. De ce? Daca luam din punct de vedere al managementului strategic, decizia de a deschide in Romania pasul respectiv s-a facut o analiza, PESTEL care este celebra.
Deci cumva firmele care vin stiu riscul de tara.
Multi dintre tinerii care activeaza in domeniul IT sunt deranjati de aceste schimbari care vor avea loc si se vor orienta catre firme din strainatate care cauta angajati remote. Astfel, fie unii dintre ei vor lucra de acasa pentru angajatori straini, fie vor alege sa plece in alte tari.
Dragos Panainte, HR Consultant
Exista o ingrijorare. Exista o oarecare rumoare in cadrul colegilor nostri IT-isti care lucreaza deja pe proiecte pentru ca se adauga aceasta problema la alte probleme.
Transparenta salariilor a reprezentat un criteriu important in alegerea unui loc de munca in IT. Tot mai mai multe firme au adaugat in anunturile de angajare si intervalul salarial al viitorilor angajati. In Iasi, domeniul IT este in continuare unul extrem de cautat de tineri. Salariile pot incepe de la 9.000 de lei si pot ajunge chiar si pana 20.000 de lei in functie de pozitia pe care o ocupa angajatul in firma.