Angajaţii de la stat şi privat pot primi pensie parţială de la vârsta de 55 de ani

Noua lege a pensiilor schimbă radical modul de calcul al vechimii, fiind încurajată munca până la adânci bătrâneţi. În alte ţări, se poate ieşi la pensie mai devreme, cu continuarea activităţii parţiale în câmpul muncii.

Atenție, însă, pensionarea parțială înseamnă că veți câștiga mai puțini bani! Salariul și contribuțiile la stat vor fi în continuare plătite de angajator, dar nu la 100%. Mai mult, la limita de vârstă (65 de ani) veți primi și o pensie mai mică. În Germania, angajații pot apela la o asigurare de pensie (Deutsche Rentenversicherung) sau un consilier de pensii ca să afle dacă se califică pentru o pensie parțială.

Sunt câteva cerințe suplimentare care trebuie îndeplinite. „În primul rând, angajatul trebuie să aibă cel puțin 55 de ani”, afirmă avocatul Judith Kerschbaumer, de la Sindicatul „Verdi”, cel mai mare din țară. Apoi, salariatul trebuie să fi avut un loc de muncă asigurabil obligatoriu timp de cel puțin 1080 de zile calendaristice (aproximativ trei ani) înainte de a începe orice pensie parțială. Foarte important de știut: pensionarea parțială nu este un drept! Asta înseamnă că angajatorul poate refuza cererea de pensionare parțială. „Angajații nu au dreptul legal la o pensie parțială”, explică Schipp.

Însă, dacă vorbim de contracte colective, astfel de drepturi pot fi câștigate prin negocierea cu sindicatul. Dacă angajatorul este de acord cu pensionarea parțială, pensia câștigată va fi 50% din salariul anterior, plus o sumă suplimentară. Potrivit legii, contribuția suplimentară trebuie să se ridice la cel puțin 20% din remunerația la pensie parțială.

„Angajatul poate negocia și o subvenție a angajatorului de peste 20%”, mai spune Schipp. Există cazuri în care angajații pensionați parțial au primit până la 90% din salariul lor inițial.

În plus, angajatorul continuă să plătească contribuțiile la fondul de pensii, cel puțin 80% din valoarea anterioară, dar nu mai mult de 90%.

Pensionarea parțială se poate face sub două forme: modelul de distribuție egală și modelul bloc. Când vorbim de distribuție egală, avem în vedere că orele de lucru anterioare sunt imediat reduse la jumătate. Salariul se înjumătăţeşte şi apoi mai crește cu cel puţin 20%. Suma suplimentară este fără taxe și impozite, scrie ziarulromanesc.de.

Dacă avem în vedere modelul bloc, timpul până la vârsta de pensionare este împărțit în două părți, de lungime egală. În prima fază, angajatul continuă să lucreze ca de obicei. În a doua, nu mai lucrează deloc. În modelul bloc, salariul se reduce la 50% pe toată perioada și, la fel, angajatorul trebuie să plătească suma suplimentară de cel puțin 20% din salariul redus.

Pensii 2024. Pensionarea anticipată, fără penalizări, disponibilă până în august 2024. La ce trebuie să se aștepte românii din septembrie

Legea pensiilor 2024 vine şi la noi cu o serie de reglementări în dezavantajul românilor aflați în activitate. Iar unul dintre dezavantaje este acela că pensionarea anticipată va fi sancționată, începând cu 1 septembrie. Drept urmare, cei ce vor să se retragă din activitate înainte de vârsta standard trebuie să o facă până în august.

Începând din septembrie 2024, pensionarea anticipată va fi sancționată de autorități. Concrect, cei care, din diferite motive, se vor retrage înainte de vreme, vor primi mai puțini bani, lunar. Aceasta chiar dacă au stagiul de cotizare complet. Legea pensiilor stabilește că sancțiunile vor fi în vigoare până când pensionarul anticipat va atinge vârsta standard de 65 de ani.

Cu alte cuvinte, ieșirea la pensie fără penalizări mai este disponibilă numai până în august 2024, scrie Evz.

Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii a fost publicată în Monitorul Oficial și se va aplica din septembrie 2024. Atunci noile reglementări le vor înlocui pe cele din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în vigoare.

Pensii 2024. Noile reguli de pensionare anticipată

Eliminarea pensiei anticipate fără penalități este una dintre schimbările importante pe care le aduce legea pensiilor. Concret, pensia anticipată fără penalizare de cuantum o să dispară.

Pensionarea anticipată va fi posibilă cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei legale. Legea pensiilor prevede că, de la 1 septembrie 2024, pensionarea înainte de termen va fi posibilă dacă solicitantul are cel puțin stagiul complet de cotizare. Chiar și așa, el va fi penalizat, urmând să primească, în cei cinci ani, mai puțini bani la pensie.

În prezent, regula celor cinci ani este este valabilă și în cazul pensionării anticipate fără penalizări. Cei care o îndeplinesc și, în plus, au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare decât stagiul complet, beneficiază de drepturile complete.

Cine sunt românii care primesc vechime în plus la pensie. De când se aplică noua lege

Românii care vor beneficia de avantajul prevăzut de noua lege a pensiilor sunt cei care au lucrat în condiții deosebite de muncă. Conform legislației din multe țări, inclusiv din România, locurile de muncă în „condiții deosebite” se referă la acele locuri de muncă unde angajații sunt expuși la factori de risc sau condiții de lucru care depășesc nivelurile obișnuite de dificultate sau pericol în comparație cu locurile de muncă standard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *