Angajatii Apavital au curatat canalele de scurgere a apei. Ce au gasit?

ApaVital a finalizat o acțiune de curățare a canalelor de scurgere a apei, solicitată de Primăria municipiului Iași, după ce societatea care se ocupă de salubrizarea orașului a efectuat o verificare în întreg orașul pentru identificarea canalelor de scurgere a apei înfundate.

Gurile de scurgere din lista înaintată de S.C. Salubris S.A. Iași, în număr de 89, reprezintă o mică parte a unui sistem complex, întins pe o suprafață vastă, dar, ca întotdeauna când primim  sesizări din partea instituțiilor sau a cetățenilor, le tratăm cu prioritate, pentru a menține sistemul  de canalizare funcțional.

Cauzele pe care le-am identificat, în urma decolmatării gurilor de scurgere:

-depunerea în gurile de scurgere de material anorganic compact, provenit din exteriorul sistemului de canalizare;

– depunerea în gurile de scurgere a deşeurilor provenite din activităţile de şantier sau de transport în legătură cu  șantierele de construcţii;

– depunerea în gurile de scurgere de materiale grosiere (sorturi, nisip, pietriș) de pe unele străzi fără covor asfaltic, situate pe versanți, în timpul precipitaţiilor abundente;

– acumularea în gurile de scurgere a unor cantităţi mari de frunze uscate, cauzate de căderea sezonieră a acestora;

-prezenţa pe gurile de scurgere a unor autoturisme care blochează accesul pentru curăţare;

– depozitarea, în unele situații, a deșeurilor rezultate din operațiunile de măturare a străzilor.

ApaVital realizează permanent activități de verificare și întreținere a sistemului de canalizare a municipiului Iași, acesta fiind constituit din 6.600 de guri de scurgere, 18.600 de cămine de canalizare și circa 600.000 metri de canal colector, stații de pompare și de repompare, o stație de epurare, unde au loc procese complexe de curățare.

Toate aceste elemente ale sistemului de canalizare suportă permanent programe de mentenanță, astfel că reviziile nu sunt doar programate ci și executate, fiind monitorizate în permanență. Gurile de canalizare care preiau de pe străzi apele pluviale cu toate deșeurile urbane (praf, material antiderapant, frunze, pungi de plastic), beneficiază anual de un număr de două curățări, iar dacă este nevoie, în special după ploi abundente, se intervine suplimentar față de reviziile programate.

În perioadele de timp dintre cele două curăţări bianuale pot apărea şi colmatări determinate de cauzele menţionate. Anunţarea de către cetăţeni a acestor situaţii, pe oricare din coordonatele noastre deschise pentru contact, ne ajută atât la localizarea cât şi la o rezolvare mai rapidă a acestor tipuri de disfuncţionalităţi.