Anchetatorii germani au emis un mandat de arestare împotriva unui ucrainean, pentru aruncarea în aer a gazoductului Nord Stream

Anchetatorii de la Parchetul Federal, Poliția Federală și Biroul Federal de Poliție Criminală din Germania au identificat recent unul dintre probabilii sabotori responsabili de aruncarea în aer a gazoductului Nord Stream. În iunie, Curtea Supremă Federală a emis un mandat de arestare pentru cetățeanul ucrainean Vladimir, un instructor de scufundări care locuise recent în Polonia.

Suspectul ar fi fost identificat de fotografia unei dube albe care a fost surprinsă de CCTV pe insula Rügen înainte de sabotarea conductei de gaz. Vehiculul în cauză transporta echipament de scufundări care a fost folosit în timpul unei operațiuni pe fundul Mării Baltice. Potrivit presei germane, a fost recunoscut Vladimir drept unul dintre pasageri.

Potrivit jurnaliştilor, suspectul nu a fost arestat, deşi procurorii germani au emis deja un mandat european în urmă cu două luni. Vladimir a disparut iar intr-o scurtă convorbire telefonică cu un reporter, el a spus că este prima dată când aude despre suspiciune și că nu a fost implicat în atac. Vladimir a lucrat la o școală de scufundări din Kiev, specializată în scufundări la adâncimi mari.

În iunie 2022, cu câteva luni înainte de atac, serviciul de informații militar olandez a avertizat Serviciul Federal de Informații despre un atac asupra gazoductului. Curând după aceea, CIA a tras un semnal de alarmă, indicând că un grup de sabotori ucraineni plănuia să arunce în aer conducte de gaz folosind o barcă cu pânze și scafandri.

Deja, în dimineața zilei de 26 septembrie, compania care exploatează conductele a raportat o scădere a presiunii în conducta Nord Stream 2 . În seara aceleiași zile, Nord Stream 1 a fost avariat. Exploziile de la o adâncime de 80 de metri au fost atât de puternice încât vibrațiile au fost înregistrate de instrumente de măsurare seismică din Suedia. Ulterior, a devenit clar că scurgerile din conducte pot fi cauzate doar de explozii.

Potrivit jurnaliştilor, anchetatorii germani s-au concentrat în scurt timp asupra unei piste furnizate de agenţiile de informaţii din străinătate: un iaht cu vele care trebuia să livreze scafandri şi încărcături explozive către conducte. Ofițerii au aflat, că în Rostock-Warnemünd, unde își are sediul compania de închiriere de bărci, iahtul Andromeda de aproape 15 metri a fost închiriat în perioada specificată. Martorii au raportat ulterior că la bord se aflau cinci bărbați și o femeie.

Dupa ce anchetatorii au intrat in posesia barcii, s-au găsit urme de exploziv HMX. Este un material folosit în scopuri militare care poate fi detonat și sub apă. În plus, „Andromeda” a fost angajată folosind date personale false, după cum a confirmat ulterior o investigație comună a Spiegel și ZDF. Întregul echipaj a folosit probabil documente false. În timpul unei inspecții în portul orașului polonez Kolberg, echipajul s-a identificat, dar falsurile au fost descoperite abia mai târziu. Acest lucru a pus ancheta într-o poziție dificilă, deoarece nu avea informații sigure despre identitatea reală a sabotorilor, scriu autorii.

Primul indiciu referitor la Ucraina, potrivit jurnaliştilor, a venit de la o companie poloneză pe care atacatorii au folosit-o pentru a-l angaja Andromeda. Proprietarul său era din Ucraina. Coperta care a fost folosită pentru rezervarea navei a dus la Kiev. Adresele IP și datele de locație din conturile de e-mail au indicat și Ucraina.

La începutul anului 2024, procuratura suedeză a închis ancheta preliminară privind exploziile la gazoductele Nord Stream, indicând că nu există jurisdicție suedeză în acest caz. Ulterior, Danemarca a refuzat să investigheze exploziile de pe gazoductele Nord Stream direct în apropierea apelor sale teritoriale.

Astazi, presa germană a raportat că procurorii germani au emis un mandat de arestare pentru un suspect în cazul atentatului cu bombă Nord Stream. Vorbim despre un ucrainean. Încă doi cetățeni ucraineni, ale căror nume nu au fost făcute publice, sunt de asemenea considerați suspecți în aruncarea în aer a gazoductului. Probabil că au participat la explozie ca scafandri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *