Anchetă a Parchetului European în Germania, Italia și Bulgaria. Prejudiciu de peste 13 milioane de euro

Smartphones für Polizei

Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesia efectuat percheziții, arestări și sechestre în valoare de peste 13 milioane de euro în Germania, Italia și Bulgaria. Cele 10 persoane arestate sunt suspectate că au format o organizație criminală și au evitat impozitele.

Principalii suspecți au folosit o așa-numită fraudă de tip „carusel” pentru a revinde mașini de mai multe ori în diferite țări ale UE. Se presupune că au pretins în mod fals că au plătit impozite pe vânzări care au fost rambursate de stat și, astfel, au cauzat aceste pierderi fiscale uriașe.

Nucleul activității infracționale a fost localizat în Eichstätt (Germania) și Milano (Italia). Dealerul auto din Italia a cumpărat mașini de lux de la reprezentanțele auto germane în cadrul regimului TVA intracomunitar al UE. 

Laura Kövesi, procuror-şef european : „Acesta a fost primul caz înregistrat de EPPO la 1 iunie 2021, data noastră oficială de începere, și sunt foarte încântat că ancheta arată deja rezultate concrete. Această operațiune demonstrează schimbarea de paradigmă pe care a adus-o crearea EPPO pentru investigații transfrontaliere. Aceasta este noua realitate a zonei EPPO: nu mai există formalități greoaie de asistență juridică reciprocă; acțiune rapidă și decisivă; și să se concentreze pe recuperarea efectivă a daunelor. ”